Kolet Janssen

auteur

De langste nacht

21 december 2021

Vandaag schijnt de zon alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Het is bar koud, maar achter glas voel je de heerlijke gloed op je vel en je waant je heel even in een ander seizoen.

Wij mensen leven meer dan we willen toegeven met de zon. De donkere dagen voor Kerstmis wegen op ons gemoed. Vandaag geloven we weer in de zomer en in de toekomst. Ook al is de winter nog lang niet voorbij.

Er zijn veel redenen waarom mensen niet zoals sommige andere zoogdieren in winterslaap gaan. Ook al bekruipt ons soms wel een sterke neiging. Bijvoorbeeld als je te vaak naar het journaal luistert en altijd dezelfde termen in toenemend dreigingsniveau hoort voorbijkomen. Dan zou je wel willen onderduiken tot het allemaal voorgoed voorbij is.

Helaas weten we allemaal dat het zo niet werkt. Maar wie toch een kort winterslaapje wil houden, kan daar best vanavond aan beginnen. Want vandaag wordt het de langste nacht van het jaar.

Daar ga ik vanavond heel bewust van genieten als ik warm onder mijn donsdek lig, met mijn geliefde aan mijn zijde. Ik zal even alles uitschakelen en de diepe nacht induiken, zo lang als die duurt.

Vanaf morgen kantelen we weer in de richting van de zomer. Vanaf dan schijnt de zon elke dag weer een momentje langer. Dat valt niet tegen te houden, gelukkig maar.

(Afb. van Melmak via Pixabay)

1 reacties op “De langste nacht”

  1. Frida schreef:

    Die bemoedigende woorden doen deugd!
    Ik heb er ook naar uitgekeken en de dagen afgeteld………..
    Eindelijk krijgen we dag per dag enkele minuutjes meer licht…….en daarbij het Licht van Kerstmis!!

    Laten we achter ons laten wat in 2021 te betreuren viel en uitkijken naar wat in 2022 kan geboren worden…..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.