Kolet Janssen

auteur

De leesclub

25 maart 2019

Mensen komen samen om allerlei redenen: om plannen te maken en taken te verdelen, om te evalueren, om bij elkaar hun nood te klagen en steun te zoeken, om plezier te maken en dagelijkse dingen uit te wisselen. Maar in onze leesclub komen we samen omdat we allemaal met opzet hetzelfde boek hebben gelezen.

Eerst wisselen we een aantal algemeenheden uit. Wat we van de stijl vonden. Of de plot op alle punten geloofwaardig was. Of we de personages overtuigend en levensecht vonden. Of we gegrepen werden door het verhaal of er ons doorheen moesten worstelen. We vermelden scènes of zinnen die ons zijn bijgebleven. We bespreken de titel en de afbeelding op de cover.

Maar hoe later op de avond, hoe meer we spreken over de personages alsof ze onze hardleerse vrienden, onze onverbeterlijke collega’s of onze trouweloze familieleden zijn. We winden ons op over hun keuzes of schudden ons hoofd over hun gedrag. We hebben hen in ons hart gesloten en we eigenen ons dus het recht toe om ons aan hen te ergeren of hen te bespotten.

We gooien er ons eigen leven tegenaan om te bewijzen dat het ook anders had gekund. Of om te onderbouwen dat wat het personage deed of zei juist de enig mogelijk optie was. Want we doen allemaal soms dingen waarvan we weten dat het fout gaat lopen, maar waar we tegen wil en dank toch mee verdergaan. We zuchten glimlachend om de hartverscheurende menselijkheid van onze personages en leggen daar ons eigen traject van vallen en opstaan naast. De zinnen die we citeren zeggen plots ook iets over onszelf.

Wat de een zegt, roept iets onvermoeds op bij de ander. We hebben elkaar nodig om meer te lezen in wat we gelezen hebben. Uit die oefening putten we vreemd genoeg moed. De roman werkt als een hartversterker. Na afloop begrijpen we iets meer van onszelf en iets meer van de wereld om ons heen.

Een leesclub is dus een vorm van troost voor het leven. Wie er eenmaal van geproefd heeft, raakt er al gauw aan verslaafd en kan het niet meer missen. En dus spreken we met nauwelijks verholen voorpret weer een volgende titel af. Op naar de volgende leesclubavond.

1 reacties op “De leesclub”

  1. Martine Baeyens schreef:

    Heel mooi uitgedrukt ! Van de “leesclub” word je meer mens .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.