Kolet Janssen

auteur

De man van God

6 november 2022

In mijn brievenbus vind ik een onooglijk papiertje. Een boodschap van Maître Banny, met als ondertitel: ‘Homme de Dieu efficace et rapide’. Daar kan onze goedmoedige pastoor een puntje aan zuigen.

Wel een beetje vreemd dat een man Gods niet eens een pinksterwonder kan inroepen om ons tenminste in het Nederlands te overtuigen, maar alla.

Het flyertje belooft dat meester Banny al mijn problemen definitief zal oplossen, zelfs de meest hopeloze.

Dan volgt een opsomming van wat voor onheil er allemaal in aanmerking komt om door hem te worden aangepakt: problemen rond de terugkeer van een geliefde, rond trouw en affectie, familiale en burenproblemen, moeilijkheden op het werk, in de handel, bij het behalen van een rijbewijs of het slagen voor een examen.

Verder natuurlijk ook alles rond gezondheid: bekende en onbekende ziektes en moeilijkheden in het algemeen. Mij wacht zelfs geluk in het kansspel als ik beroep doe op meester Banny.

Waar wacht ik eigenlijk nog op? Hij wil zelfs op huisbezoek komen en bovendien hoef ik pas te betalen ‘après résultat’. En die resultaten worden gegarandeerd binnen de drie dagen. Dat klinkt bijna bijbels. Niets te verliezen, zou je zo zeggen.

Toch voel ik geen enkele aanvechting om het bijgevoegde telefoonnummer te bellen. Omdat ik niet in hokuspokus geloof, maar alleen in de kracht van veel mensen die samen aan dezelfde kar trekken, met de adem van de geest in hun longen. Omdat ik weet dat Jezus nooit betaling vroeg voor wat hij deed. Omdat ik liever met een Mensenzoon te doen heb dan met een man van God.

Tegelijk gaat mijn hart uit naar de mensen die ingaan op dergelijke briefjes. Hoe wanhopig en eenzaam moet je wel niet zijn om hier heil van te verwachten? Het moet nog veel warmer worden in onze scholen en kerken, onze straten en winkels, onze café’s en parken, om meester Banny overbodig te maken.

‘Pas de problèmes sans solution’, zegt meester Banny zelfverzekerd. Op een rare manier ben ik dat best met hem eens. Alleen over de weg naar een oplossing liggen onze ideeën mijlenver uit elkaar.

(Kerknet.be 6 november 2022, afb. van Amurca via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.