Kolet Janssen

auteur

De mannen van de vuilniskar

29 juni 2021

Wie het vanzelfsprekende niet vanzelfsprekend vindt, zal een gelukkig mens zijn. Het klinkt als een wijze, oosterse spreuk, maar ik geef toe dat ik de uitspraak zojuist zelf heb bedacht. Hij is op heel wat terreinen van ons leven van toepassing, van de liefde van je kinderen tot en met het functioneren van je lichaam.

Tegelijk besef ik haarscherp dat het onbegonnen werk is om telkens blij verrast te zijn bij de doodgewoonste dingen. Maar misschien is het een goed idee om elke week iets anders uit te kiezen dat ik gewoonlijk als ‘normaal’ beschouw en me dan te realiseren hoe bijzonder het wel is.

Daarom is het deze week de beurt aan de mannen van de vuilniskar.

Elke dinsdag, woensdag en vrijdag zetten wij in verschillende fracties ons huisvuil buiten: groenafval en papier, plastic en restafval. En telkens komen er mannen in grote ophaalwagens om de zakken of dozen op onze stoep mee te nemen en weg te brengen. Het is een luxe om in een land te leven waar het vuilnis trouw wordt opgehaald. Waar het bovendien netjes gesorteerd en gerecycleerd wordt. Mijn leven zou binnen de kortste keren letterlijk een puinhoop zijn als ik met mijn afval nergens naartoe kon of er zelf halfslachtige oplossingen voor moest bedenken.

Als ik buiten adem en net te laat met mijn zak vol oud papier achter de vuilniskar ren, is er altijd wel een kerel die hem lachend van me overneemt en in de wagen gooit. In regen of zonneschijn, bij hitte of barre kou, nooit geven de mannen verstek. En als ze al eens per ongeluk een zak over het hoofd zien, komt er een dag later een vrachtwagentje van de stad om die alsnog op te pikken.

Die volgehouden inspanning, week na week en jaar na jaar, zorgt er mee voor dat onze buurt en onze stad er netjes en gezellig uitziet. Dat onze buurtzithoek geen verzamelplek van afval is, maar een uitnodigende ontmoetingsplek. En dat allemaal dankzij de mannen van de vuilniskar. Laten we hen voortaan dankbaar groeten als ze passeren. Ze zijn het meer dan waard!

(Afb. van Netkids via Pixabay)

1 reacties op “De mannen van de vuilniskar”

  1. Noël Tobback schreef:

    Vorige week zat ik zalig te genieten op een terrasje in de buurt van de Matonge. Een vrouw met de elegantie van je welste sprong achter op de vuilniswagen. Met de daarbij horende outfit verdween alle twijfel. Van gelijkheid gesproken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.