Kolet Janssen

auteur

De schepping volgens kleinzoon

14 maart 2019

Hoe ouder je wordt, hoe ingewikkelder de wereld lijkt te worden. Dat ervaar ik elke dag aan den lijve. En zelfs mijn vijfjarige kleinzoon ontdekt meer en meer hoe complex het leven is. Zijn hersenen werken op volle toeren om de samenhang te kunnen zien en alles in elkaar te passen. Af en toe heeft hij een bui waarin hij de wereld uitlegt.

‘God heeft de wereld gemaakt’, zegt hij, terwijl hij met zijn handen een soort bolvorm aangeeft. ‘Zo helemaal rond.’ Hij denkt even na over de volgende stap. ‘En toen heeft God “START” gezegd.’

Ik knik. Ja, zo moet het ongeveer gegaan zijn.

‘En toen waren er mensen en er werden altijd maar meer kinderen geboren’, gaat kleinzoon verder. En die plantten bomen en bouwden huizen, heel de wereld vol. Eerst maakten ze vuur met hout en daarna deden ze veel uitvindingen.’

Hij stopt met uitleggen en gaat verder bouwen aan zijn zelfbedachte raket op drie wielen. Hij oefent alvast op de geluiden die het ding straks zal maken als het door de lucht vliegt.

Ik denk nog even verder. Het duizelt mij als ik stilsta bij wat er na die eerste “START” allemaal ontplooid is. Mooie en goede dingen, maar ook veel scheefgroei en pijn. Alles en iedereen heeft zijn plekje op onze wereldbol.

Hoe ouder ik word, hoe minder ik van God en de wereld begrijp. Maar zolang de aarde draait, draai ik graag mee, alle levensdagen die ik krijg. En soms laat ik me met plezier door kleinzoon de wereld uitleggen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.