Kolet Janssen

auteur

De secretaresse

19 maart 2024

Het beeld dat je van jezelf hebt, komt lang niet altijd overeen met hoe anderen je zien. Dat heb ik in de loop van mijn leven al regelmatig ervaren. Ik zie er vaak minder vriendelijk en toegankelijk uit dan ik van mezelf denk dat ik ben. Om over te komen zoals ik ‘echt’ ben, moet ik naar mijn eigen gevoel lichtjes overacteren. Daar valt mee te leven.

Erger is dat ik na een bezoek aan de kapper meestal weer een heel eind verder vandaan ben van mijn eigen zelfbeeld. De kapper waar ik jarenlang naartoe ging, omdat die zo handig vlakbij was gevestigd, maakte van mij steevast een directiesecretaresse. Met perfect opgebold gebrushte haren waarvan ik alleen na hardnekkig verzet kon voorkomen dat ze ook nog met lak werden ‘vastgezet’.

Telkens als ik na mijn kappersbezoek in de spiegel keek, was ze daar weer, de directiesecretaresse. Ze keek me triomfantelijk glimlachend aan. Met haar onberispelijke kapsel zag ze eruit alsof ze alles efficiënt in goede banen zou leiden, wat er ook gebeurde. Ze zou de blunders van haar omgeving tot aan de poolcirkel en de evenaar ogenblikkelijk rechtzetten en controle houden over alle onverwachte stoorzenders. Bovendien zou ze vriendelijk en kordaat reageren op iedereen die haar aansprak.

Het maakte me wanhopig, want ik wist dat ik nooit in haar voetsporen zou kunnen treden. Dus haalde ik een doorweekt washandje over mijn haren en verjoeg het ‘bolwerk’, zodat ik weer langzaam mijn eigen onvolmaakte zelf kon worden.

Met mijn haarkleur hoef ik er tegenwoordig steeds minder bang voor te zijn dat ik er na een kappersbezoek zal uitzien als een secretaresse. Toch ben ik blij dat ik een vriendin heb, die na haar pensioen een jeugddroom in vervulling deed gaan: ze volgde een kappersopleiding. Sindsdien word ik door haar geknipt en dat maakt een wereld van verschil. Zij kent mijn kleine kantjes en ze probeert nooit om van mij iemand anders te maken dan ik ben. Dat is een ongelooflijke luxe.

En de secretaresse? Ik geloof niet dat iemand haar mist.

(Afbeelding van Engin Akyurt via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.