Kolet Janssen

auteur

De troost van kunst

10 december 2018

Er zijn mensen die het doen met een daglichtlamp. Anderen gaan joggen. Of ze gaan naar kerstconcerten en kerstmarkten. Sommigen steken overal in huis kaarsjes aan en zetten thee met anijs en kaneel.

Als de dagen steeds korter worden en de hemel elke dag grijzer, heeft iedereen troost nodig. Wie blijft er onberoerd bij al die kale takken en verkleumde potplanten? Bij de gure wind en de troosteloze miezerregen? Wie kan er tegen de aanblik van al die lege terrasjes, met stoelen opgestapeld onder donkergroene zeilen?

We bewegen ons voort in dikke, donkere winterjassen, en verschuilen onze gezichten in mutsen en sjaals. Bijna iedereen ziet er hetzelfde uit: dikke larven die wachten tot de zon weer schijnt en ze kunnen verpoppen. Behalve koud en ongezellig, is het buiten ook zo lelijk in dit seizoen.

Ik houd me overeind met een regelmatig shot schoonheid. Hoe lichter en vrolijker, hoe beter het werkt. Kunst is daarvoor ideaal. In een museum is altijd iets moois te vinden. Het is er bovendien warm en droog. Gisteren kreeg ik weer een dosis waar ik de rest van de week mee verder kan. Een sterke en vrolijke nana van Nikki de Saint-Phalle. Ik deel haar met plezier met jullie. In het BAM in Mons vind je er nog een heleboel meer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.