Kolet Janssen

auteur

De tweede plaats

28 april 2022

‘De tweede plaats is een heel mooie plek voor vrouwen’, zei een vrouw op een feestje onlangs. Ze omschreef zichzelf als feministe, maar ze lokte heel wat reacties van onbegrip en afgrijzen uit.

Toch hield ze voet bij stuk. ‘Mannen kunnen dat niet, op de tweede plaats staan’, ging ze verder. ‘Een man wil altijd op de eerste plaats staan. In de volle belangstelling, in de spotlights, met duidelijke verwachtingen van de omstaanders dat hij de beslissingen neemt en de weg bepaalt.’ Wij luisterden met enige wrevel.

‘De tweede plaats is zoveel interessanter dan de eerste’, zei de vrouw. ‘Je kunt zoveel meer doen vanop de tweede plaats. Buiten het blikveld, in de luwte. Daar waar de echte dingen gebeuren. Natuurlijk kunnen vrouwen ook op de eerste plaats staan. Maar ze hoeven dat niet altijd te willen of te doen, omdat ze perfect weten hoeveel meer ze kunnen bereiken vanop de tweede plaats.’

Wij bleven ermee in onze maag zitten. Hadden we niet geleerd dat het nu eindelijk gedaan moest zijn met die stereotiepe omschrijvingen van man en vrouw? Het was moeilijk om onder ogen te zien dat ze misschien ergens een heel klein beetje gelijk had. Dat het een sterkte kan zijn om meerdere rollen te kunnen aannemen. Dat per se naar de top willen klimmen lang niet altijd vruchtbaar is.

Vrouwen hebben hoe dan ook een eeuwenlange ervaring met op de tweede plaats staan. Dat is vaak een nadeel. Maar misschien af en toe ook een voordeel. Misschien moeten we er gewoon schaamteloos gebruik van maken.

(Afb. van Matheus Ferrero via Unsplash)

2 reacties op “De tweede plaats”

  1. lucerutten schreef:

    Daar zit waarheid in … Al ondervonden in werkgroepen en verenigingen.

  2. Kolet Janssen schreef:

    Maar als ze vrouwen gaan ‘vastzetten’ op de tweede plaats, is het niet ok, hè?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.