Kolet Janssen

auteur

Donkere dagen

21 november 2021

Dagen die elke dag donkerder worden. Coronacijfers die de verkeerde kant opgaan. Een klimaatplan dat niet ver genoeg gaat. Het gevoel dat de problemen ons boven het hoofd groeien is bij veel mensen niet veraf.

We snakken naar wat licht in het donker. Om het samen vol te houden. Om te geloven dat het ooit beter wordt. Om van dag tot dag te focussen op wat wel goed en zinvol is. Om onze ogen niet te sluiten voor de vele kleine gebaren van meeleven en solidariteit, van schoonheid en geluk.

Gelukkig is het weer bijna advent. Een tijd waarin we met de moed der wanhoop elke dag proberen wat meer licht te zien. Want alleen als we geloven dat het kan, dat het moet, zal het ook mogelijk worden. Als we alle goede krachten bundelen, telkens opnieuw, zijn we sterk genoeg.

Alles hangt met alles samen. Dat hebben corona en de klimaatcrisis ons wel geleerd. Die gedachte hoeft niet per se beangstigend te zijn. Want als alles samenhangt, heeft ook elk klein gebaar van goede wil zin. Hoe onbeduidend ook, het is nooit voor niets.

Een automobilist die attent is voor fietsers en voetgangers. Iemand die een gevelplant tegen zijn muur laat groeien. Een hartelijk woord tussen buren. Een kleine steun voor een project in het zuiden. Mensen kunnen meer dan ze denken.

Op de laatste zondag voor de advent vieren we het feest van Christus, koning van het heelal. Zoals zoveel tegenwoordig, is het een begrip dat ons verstand te boven gaat. Het heelal, het Rijk van God, het hemelse Jeruzalem, het klinkt allemaal zo ver boven onze hoofden. Laat ons maar verder ploeteren in ons eigen kleine landje, op onze eigen wereldbol.

Een koning is geen tovenaar. Hij kan wel iemand zijn die ons samenhoudt en inspireert. Jezus brengt licht. Dat licht kunnen we de volgende weken en jaren voor ogen houden. Het brengt warmte in ons hart en in onze wereld. Laten we elke dag bidden dat we nooit de moed verliezen.

(Kerknet.be 21 november 2021 afb. van Cherry Laithang via Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.