Kolet Janssen

auteur

Draken

1 augustus 2023

Afgelopen weekend ging ik nog even snuffelen tussen de allerlaatste koopjes van de soldenperiode. Verder dan een leuke jurk in een foute maat en een bak vol boeken die ik niet wilde lezen raakte ik niet. Maar ongetwijfeld was mijn jagersinstinct nog vaag actief toen ik weer naar huis fietste.

Want toen ik langs een van de vele uitdijende terrasjes op straat reed, viel mijn oog op een stoepbord met daarop in krijt de volgende promotekst: ‘Gekoelde draken’. Ik viel bijna van mijn fiets. Voor het bord zaten groepjes mensen nietsvermoedend te praten en te drinken aan tafeltjes. Pas toen besefte ik dat ik over de ‘n’ had heen gekeken.

Het was een teleurstelling, want ik zag het in een flits al helemaal voor me. Zo’n grote ijskast in koffermodel, met een glazen deur bovenaan, die je in twee helften kon openschuiven. En daaronder in twee vakken kleine, gekoelde draakjes. Draken krimpen namelijk behoorlijk als ze het koud hebben. Gedaan met vlammen werpen en vuurspuwen. Ze worden dan niet groter dan een doorsnee hond.

Links lagen de groene draken met schubben op het lijf en driehoekige stekels over de hele ruggengraat. De ene al wat vlekkiger dan de andere. Rechts lagen de zwart-rode met korte, gedrongen nekken en uitpuilende neusgaten. Het was niet makkelijk om ze te ontwarren, want met hun lange klauwen haakten ze voortdurend in elkaar.

Voor een paar euro kon je er eentje uitkiezen. Vervoeren deed je natuurlijk best in een koeltas om ongelukken onderweg te vermijden. Afhankelijk van het formaat van je tuin kon je hem daarna op de gewenste temperatuur laten komen. Want zeg nu zelf, wie wil er geen draak in zijn tuin?

Alleen die letter ‘n’ gooide roet in het eten. Het zal dus voor een andere keer zijn. Ik kijk al uit naar de volgende solden.

(Photo by 順平 黃 on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.