Kolet Janssen

auteur

Een flyer in de brievenbus

27 september 2020

Het is nog vroeg in de ochtend. Verstrooid raap ik een flyer op die uit mijn brievenbus is gevallen. ‘Het credo van de moderne mens’ staat er bovenaan. ‘Ik geloof dat we 100% zeker kunnen zijn dat God niet bestaat’, lees ik nietsvermoedend. Ik knipper even met mijn ogen. Wacht even, ik ben nog niet helemaal wakker. Mijn hoofd is nog niet klaar voor serieuze kost.

Ik lees verder. ‘Ik geloof dat de wetenschap geloof in God overbodig maakt. Ik geloof dat de toevallige chemische reacties in mijn hoofd betrouwbaar zijn. Ik geloof dat alles relatief is.’ En zo gaat het nog even door.

Net als ik me begin af te vragen van wie dit fanatieke schrijfsel afkomstig is, valt mijn oog op de zin onderaan: ‘Zie voor de onhoudbaarheid van dit credo’, en dan volgt er een website en zelfs – heel hip – een QR-code. Een of andere splintergroep zet de zware wapens in om de ‘moderne samenleving’ op haar plaats te zetten en mensen tot ‘betere’ gedachten te brengen.

Ik lees het nog eens, nu wat aandachtiger. Ik ken wel een paar vrienden die een of meer van de stellingen uit het credo zouden onderschrijven. Hier en daar zit er wel wat waarheid in, die niet volledig weerlegd hoeft te worden. Al is het allemaal een stuk complexer dan zoals het hier klinkt. Later klik ik naar de website, waar ik ontdek dat ik tegen de stellingen die het credo weerleggen en de argumenten daarbij minstens evenveel bezwaren heb.

Onze voorgangers de eerste christenen hebben eeuwenlang zorgvuldig gesleuteld aan ons credo. Laten we het maar gewoon behouden zoals het is. Ik beschouw het als een kostbare schat, ook al begrijp ik niet alles wat erin staat.

Maar misschien kan het geen kwaad om daarnaast eens een paar stukjes ‘credo’ op te stellen voor ons leven en onze tijd. Om vrolijk en wel te laten weten waar wij voor staan. Met daarin stellingen zoals ‘Ik geloof in de kracht van mildheid en vergevingsgezindheid. Ik geloof in de veerkracht van mensen, wat er ook gebeurt. Ik geloof in de goedheid tussen mensen, die elkaar niet laten vallen. En dat alles in het spoor van Jezus, onze heer en broer.’

Misschien moeten we ook eens zo’n credo in de brievenbussen gaan stoppen. Het credo van de mensen van goede wil. We gaan er beslist mee scoren.

(Kerknet.be 27 september 2020, afb. van Denise Husted via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.