Kolet Janssen

auteur

Een goede reden

16 november 2023

Zoveel is anders hier in West-Australië. De mensen rijden er links. Ze spreken er heerlijk vettig Engels. De zon draait er de verkeerde kant op.

De huizen hebben minuscule dakgoten en nauwelijks gazon. Er zijn overal overwelfde galerijen langs de straten van het stadscentrum. De aarde is er rood. De kangoeroes grazen er huppelend op een natuurbegraafplaats. Overal staan zitbanken, picknicktafels en BBQ’s. De bomen hebben er vaak minuscule blaadjes, maar de bloemen zijn reusachtig en kleurig: purperen jacaranda’s, oranje ‘Australische kerstbomen’, langwerpige rode ‘flessenborstels’. Zelfs de hibiscusbloem is er drie keer zo groot als ik gewend ben.

Maar voor alles in het leven is er een goede reden.

Ze rijden hier links omdat de eerste groep inwijkelingen uit Engeland kwam. Het land was te groot en te leeg om er een klassenmaatschappij van te maken. Ze hadden elkaar allemaal nodig en spraken er vriendelijk en toegankelijk Engels. In het zuidelijk. Halfrond draait de zon anders dan wij gewend zijn. Dakgoten zijn meestal niet nodig omdat het weinig regent en dus is een gazon ook niet zo’n goed idee. Er zit ijzererts in de grond en die kleurt de aarde rood. De kangoeroes waren er altijd al en ze doen je geen kwaad als je niet te dicht in de buurt komt. Het weer is er mooi en je kunt veel vaker buiten zitten en eten dan bij ons. En de bestuiving van de bloemen gebeurt er door honingetende vogels en dus moeten de bloemen wel groot en kleurig zijn.

Op het eerste gezicht is alles anders: het weer, de mensen, de huizen, de planten en dieren. Maar als je eenmaal weet waarom, is het allesbehalve gek. Alles past in elkaar. Bloemknoppen lijken soms wel van hout, omdat ze de bloem willen beschermen tegen de droogte. Elk land beschermt wat het koestert, op de best mogelijke manier.

Wie hier ooit kwam wonen, moest de kansen en de gevaren van dit land leren kennen. Dat geldt ook nog voor wie onlangs migreerde, zoals onze pleegzoon en zijn vrouw een kleine twintig jaar geleden. Pas dan wordt het een land om van te houden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.