Kolet Janssen

auteur

Een heerlijke reep

12 april 2019

Of iemand ecologisch leeft, of pogingen daartoe doet, kun je niet meer afleiden uit zijn of haar ‘looks’. Geitenwollen sokken, klompen en vormeloze truien zijn uit. Mode uit ecologische stoffen ziet er minstens zo hip uit als ‘klassieke’ kleren. Maar er hoort nog wel een heel typisch geluid bij duurzaamheidsgedrag.

Dat bedacht ik toen ik onlangs met de fiets naar de verpakkingsvrije winkel reed. Mijn fietstassen en -mandje waren volgeladen met lege glazen potten, hersluitbare flessen en blikken theebusjes. Die rammelden vrolijk in koor bij elke hobbel in het wegdek. Ik was op mijn eentje een kleine fanfare met een uitgebreide slagwerkafdeling.

In de winkel vulde ik mijn potjes met meel, thee, noten en zaden. Ik voelde me bijna een echte jager-verzamelaar. Toen ging ik naar de onderhoudsproducten voor wasmiddel en allesreiniger. Ik had ook shampoo nodig, maar die was nergens te vinden. Bij navraag bleek dat shampoo alleen in blokken werd verkocht, ongeveer zo groot als een stuk zeep. Ik stond er wat sceptisch naar te kijken, toen mijn oog op het Engelstalige kaartje viel dat erbij stond: ‘Shampoo Bar’. Een reep shampoo, dat klinkt net zo lekker als een reep chocolade, toch? Ik ging dus voor de bijl.

Sindsdien sta ik onder de douche met een reep. Het is nog wat oefenen hoe ik dat best aanpak. Doen alsof je met dat stuk shampoo je handen wast en dan met je handen in het haar zitten? Of met die harde knol direct zelf mijn hoofdhuid bewerken? Hoe dan ook, het schuimt lekker en het ruikt verrukkelijk naar citroen, terwijl er eigenlijk vooral komkommer, aloë vera en hennepzaad in zit. De weldaad schuimt ervan af.

Waarom gewone shampoo blijkbaar niet ecologisch genoeg is, heb ik niet gevraagd. Misschien omdat je voor een groot deel water vervoert en verkoopt. Maar dat geldt dan ook voor wasmiddel en allesreiniger. En voor vruchtensap en nog veel meer. Ik weet trouwens niet of ik wil leven in een wereld waarin alles tot de essentie is herleid. Een beetje franje mag er nog wel bij zijn.

Maar aan een shampooreep kan ik wel wennen. Wie weet wat ze nog allemaal als reep kunnen vermommen. Ik ben alvast kandidaat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.