Kolet Janssen

auteur

Een overdosis kerstmarkt

22 december 2019

In mijn gemeente staan er in de kersttijd twee hele pleinen vol met 140 kraampjes met ‘geschenken, ambachtelijke producten, hapjes en drankjes’. De feeërieke verlichting moet mij in een sprookje doen belanden, zo belooft de aankondiging. Maar het nek aan nek schuifelen in de geur van verlepte wafels en glühwein kan me niet bekoren, evenmin als de vele lelijke rendier- en kerstmanversies die overal opduiken.

Misschien heb ik dit jaar te veel kerstmarkten bezocht. Het begon met die in het woonzorgcentrum van mijn moeder. Van de onbestemde stroken die ze wekenlang hebben gebreid, hebben vrijwilligers met veel fantasie allerlei vrolijke hebbedingetjes gemaakt. Juweeltjes, babysjaaltjes, servetringen en spulletjes om in de boom te hangen. Dat hebben ze goed gezien, want daar kun je inderdaad alles voor gebruiken. En je kon er natuurlijk worstenbroodjes, koekjestaart en glühwein consumeren.

In het dagcentrum van mijn pleegdochter zie ik dezelfde kerstversieringen net even anders: een beetje gewaagder en grappiger. De dingen die zij gemaakt hebben en te koop aanbieden, zijn professioneler en dus bruikbaarder. Maar ook hier mag je niet te lang nadenken over waar je dat in vredesnaam een plek gaat geven in je huis. En als vaste waarde is er natuurlijk weer glühwein.

Veel winkels maken er ook een halve kerstmarkt van: tussen de fruitstalletjes in mijn buurtsupermarktje staat een veel te grote kerstboom met flikkerlichtjes. En zelfs de krantenman heeft er in zijn etalage wat poedersneeuw en engeltjes tegenaan gegooid.

Het heeft iets ontroerends om te zien hoe iedereen in deze tijd van het jaar probeert gezelligheid en vriendelijkheid over zijn omgeving af te roepen. Met zelfgefabriekte vrede en kunstmatige wensen. Ondanks alle schijnkerstigheid zit er iets moois in.

Hoe onbeholpen ook, onze kerstnostalgie is een diep en onuitroeibaar verlangen naar een betere wereld. Waar er vrede en geluk is voor iedereen. Waar we in harmonie leven met onszelf, elkaar en de hele schepping. Waar we eindelijk zijn zoals God ons bedoeld heeft. Zelfs lelijke kerstversiering kan helpen om daaraan te denken. En wie weet, er af en toe zelfs iets aan te doen. Met of zonder glühwein.

(Kerknet.be 22 december 2019, afb. van ShenXin via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.