Kolet Janssen

auteur

Een stem uit de lucht

12 januari 2020

Weinig Bijbelverhalen zijn zo moeilijk om je in het echt voor te stellen als het verhaal over de doop van Jezus.

Nochtans zijn er heel wat schilderijen en glasramen die de gebeurtenis afbeelden. Daarop zie je Jezus met gevouwen handen en een doek om zijn middel, naast Johannes die water over zijn hoofd giet. Meestal staan ze samen met hun voeten in het water van de Jordaan. Boven het hoofd van Jezus vliegt een duif en nog hoger zie je vaak een glimp van God, die op dat moment laat horen dat Jezus zijn geliefde zoon is. Een meer dan vreemd tafereel.

In de rivier van mijn stad mag je niet pootjebaden of je loopt het risico om op een roestige fiets te trappen. Als ik op straat een stem uit de lucht hoor, is het gewoonlijk een voorbijrijdende auto die zijn radio te luid laat klinken of een voorbijganger die in zijn gsm spreekt. De duiven in onze stad worden bestreden met vensterbankpinnen en anticonceptief voer. En als de wolken al eens openbreken, zie ik alleen nog meer lucht.

Ik weet wel dat deze lezing niet letterlijk bedoeld is, maar ik kan me er toch veel minder bij voorstellen dan bij de barmhartige Samaritaan of bij de lamme die door het dak wordt neergelaten. Ook dat zijn vreemde gebeurtenissen, maar met een beetje moeite zie ik hoe ze zich hier in mijn stad zouden kunnen afspelen. Met de doop van Jezus blijf ik wat in mijn maag zitten.

Het is op de dag van vandaag hoogst ongebruikelijk om de stem van God te horen klinken. Veeleer moeten we moeizaam op zoek naar wat hij ons zeggen wil. Dat is een van de redenen waarom we op zondag samenkomen om naar de lezingen uit de Bijbel te luisteren. Het zou trouwens helemaal niet helpen als God vandaag zou besluiten om het nog eens over te doen. Niemand zou geloven dat het echt zijn stem was die we hoorden en hij zou eraan zijn voor de moeite.

(Kerknet.be 12 januari 2020)

Wij leven in een bijzonder eigenwijze tijd. We willen zelf ontdekken wie Jezus is, wat hij met God te maken heeft, en wat hij voor ons kan betekenen. Het antwoord op die vragen willen we niet uit de lucht horen vallen. Al is het antwoord niet echt anders dan toen. Jezus is heel speciaal voor God, en daarom is hij ook heel speciaal voor ons. Misschien moeten we er met zijn allen eens een paar mooie nieuwe beelden bij bedenken. Zodat die glimp van God ook in onze wereld kan oplichten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.