Kolet Janssen

auteur

Een week met een randje

14 april 2019

Week in, week uit. De dagen en weken volgen elkaar op. En op een dag is het weer zover: de goede week is aangebroken. Een bijzondere week, in sommige talen zelfs een heilige week. Een week waarin de emoties alle kanten op zwalpen: van de ongebreidelde festivalsfeer van Palmzondag naar de scherpte van het verraad in de nacht van donderdag op vrijdag. Van de eindeloze martelgang en vernedering op het kruis naar de verwarring en hoop bij het lege graf. ‘Het was alsof ik op een rollercoaster zat’, noemen mensen zoiets in onze tijd. In de goede week zitten we samen op een achtbaan.

Misschien is het wat kort door de bocht om deze week gewoon een goede week te noemen. Wat is er goed aan een week waarin de man aan wie we ons geloof ophangen, op laffe wijze aan zijn einde is gekomen? De man die ons als geen ander heeft geleerd wat voor iemand God is, zo onbegrijpelijk goed dat we er nog steeds ons hoofd over breken.

En ja, natuurlijk was er dat lege graf en is Jezus er nog altijd, bij ons en bij God. Maar stel je toch eens voor dat hij er nog een jaar of drie bij had kunnen doen, of dat hij tot op zijn oude dag had kunnen blijven vertellen en mensen ontmoeten. We weten niet wat we gemist hebben.

De goede week noem ik daarom liever een week met een randje. Soms met een gouden randje, als we elkaars voeten wassen zoals Jezus het toen deed. Of als hij het brood breekt met zijn vrienden en de woorden spreekt die wij in elke eucharistieviering blijven herhalen. Soms met een zwarte rand, als we zijn doodvonnis horen en de pijn en onmacht die zijn deel waren.

Soms met een gekartelde rand als we horen hoe rafelig de vriendschap van Petrus en de anderen was, vol goede bedoelingen, maar met te weinig moed. Of met een stralende en schitterende rand bij het vertrouwen dat liefde sterker is dan de dood.

De verhalen van deze bijzondere week roepen veel vragen op. Vragen over toen en vragen over nu, elk jaar opnieuw. Vragen waarop we alleen zelf het antwoord kunnen geven, de rest van het jaar. Misschien is het juist daarom toch een goede week.

Kerknet.be, 13 april 2019

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.