Kolet Janssen

auteur

Elkaar horen zingen

3 mei 2020

De Vogelbescherming stuurde onlangs een opmerkelijk bericht de wereld in. Er zijn dit jaar meer broedende stadsvogels dan ooit. Omdat het autoverkeer in de steden grotendeels is stilgevallen, horen stadsvogels zoals mussen, winterkoninkjes en zwartkoppen elkaar veel beter zingen. Daardoor vinden ze gemakkelijker een partner en zullen er meer nesten en dus ook kleine vogeltjes zijn.

Vogels op het platteland hebben soms last van het grote aantal wandelaars dit jaar. Mensen in de steden voelen zich soms opgesloten in hun kleinere ‘kot’, zonder veel groen in de buurt. Maar vogels in de stad beleven het voorjaar van hun leven.

En hoe zit dat met ons? Horen wij elkaar ook beter zingen in deze stille tijden?

We zijn meer thuis en vaak dichterbij onze nabije geliefden. Er is geen ontsnappen aan: elke verzuchting, elke blik, elke opmerking treft doel. En even stoom aflaten op het werk of op een avondje met vrienden is er niet bij. Dat kan weleens lastig zijn.

Maar we vangen ook zoveel meer moois op: elk klein en lief gebaar, elke bescheiden poging tot avontuur binnenshuis, elke aanzet tot humor en afleiding.

Ook onze eigen binnenkant schreeuwt ons soms toe. Onze momenten van wanhoop en ontmoediging, onze opflakkerende hoop tegen beter weten in, onze schaamte voor kinderachtige verlangens, onze verveling en ons stilaan murw geslagen optimisme. Maar ook onze veerkracht, ons lachen-ondanks-alles, onze ontdekking van verborgen praktische talenten.

Voor wie goed luistert, valt er veel te horen in coronatijden. Soms klopt ons hart op het ritme van God. Dan rusten we even in zijn hand. We weten dat hij naar ons luistert, altijd en overal. En we horen hem ook. In het suizen van een zachte bries, nu misschien zoveel duidelijker dan anders.

(Kerknet.be 3 mei 2020, afb. van Kurt Bouda via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.