Kolet Janssen

auteur

Feest!

14 augustus 2022

Veel mensen houden van een mooi feest op zijn tijd. Voor de een mag het al wat uitbundiger zijn dan voor de ander. Maar zonder enig feest is het leven maar saai.

Ook Jezus was beslist een feestbeest, als we de teksten van het Nieuwe Testament mogen geloven. Al voor hij goed en wel begonnen was met rondtrekken, zien we hem op de bruiloft van Kana, waar hij ervoor zorgt dat er wel degelijk tot in de vroege uurtjes kan worden gefeest. En herhaaldelijk duiken in zijn parabels feesten op, waarvan je mag hopen dat je erbij mag zijn.

Feesten horen bij het leven. We vieren om iets in de verf te zetten of eraan terug te denken. Een trouw, een bijzondere verjaardag, een of andere stap op onze levensweg of een memorabele gebeurtenis uit de geschiedenis van ons land of ons geloof. Die momenten laten we niet zomaar voorbijgaan, we zetten er met een feest een schijnwerper op.

Op een feest ervaren we ook dat het leven meer is dan werken. Elke zondag is al een beetje een feest, waarop we onze ziel verwennen met de goede en echte dingen van het leven. Heel vaak hoort er bij een feest lekker eten en drinken, muziek en zelfs dans. Hoe fijn en goed het ook is om te werken, het is belangrijk om af en toe te beseffen dat er ook dagen zonder werk moeten zijn.

Feesten bieden ons ook de kans om samen te zijn en elkaar te ontmoeten. Zonder tijdsdruk of stress kunnen we genieten van elkaars gezelschap. Bijpraten of doorbomen over wat ons bezighoudt. Van gedachten wisselen met mensen die we heel goed of juist niet zo goed kennen. Verbroederen en verzusteren gaat bijna vanzelf op een feest.

15 augustus is het feest van Maria-Tenhemelopneming. Het valt in de periode van de vroegere oogstfeesten, waar mensen stilstonden bij het goede dat de aarde hun gaf. In sommige streken is het dan Moederdag. Maar sowieso is het een dag om samen te zijn en van elkaar en het leven te genieten.

Fijne feestdag!

(Kerknet.be 14 augustus 2022, afb. van Tyler Nix via Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.