Kolet Janssen

auteur

Goed gevoel

12 mei 2022

We moeten de signalen van ons lichaam niet negeren. Daar ben ik het helemaal mee eens. Gas terugnemen als je moe wordt. Hoofdpijn laten wegzakken door jezelf wat rust te gunnen. Stijve schouders trakteren op een wandeling. Enzovoort.

Maar soms gaat het naar mijn gevoel toch wat te ver.

Als je angstvallig op elk seintje van je lichaam ingaat, krijg je soms echt niet gedaan wat je wilde doen. Je lichaam moet naar mijn idee soms ook gewoon even wachten. Of volhouden. Of zich niet aanstellen. Of weten dat het niet alleen om hem of haar draait in het leven. Dat klinkt behoorlijk ouderwets, dat besef ik. Maar het lijkt soms alsof we van het ene uiterste – het compleet negeren van je lichaam – naar het andere uiterste zijn overgeslagen. Alsof ons lichaam in zijn of haar eentje bepaalt wie we zijn en wat we doen.

Ik probeer broeder rug en zusters nekwervels fair te behandelen. Ik spaar ze werk dat te zwaar is en ik doe regelmatig oefeningen om ze in de goede vorm te houden. Dat geldt ook voor mijn spieren en gewrichten allerhande. Als ze toch ongelukkig worden, krijgen ze extra aandacht en verzorging. Maar ik weiger voorlopig om mijn leven door hen te laten bepalen.

Dat is de reden waarom ik een tijdschriftabonnement heb opgezegd. Ik nam het abonnement voor mijn moeder, maar bladerde er eerst ook altijd zelf even in. De laatste maanden vond ik steeds minder onderwerpen die mijn moeder zouden kunnen aanspreken. Het ging over het aanvaarden van je uiterlijk, over vollere orgasmes of over het vermijden van burn-outs. Maar wat voor mij de deur dichtdeed was een stuk over het switchen van carrière met als kop: ‘Vraag het aan je vagina!’

Om vertrouwd te worden met je vagina werd aangeraden om een spiegeltje te gebruiken en zo ‘oog in oog’ te gaan zitten. Bij belangrijke beslissingen werd aangeraden om je vagina hardop te consulteren. Ik heb het niet geprobeerd en mijn moeder vermoedelijk ook niet. Het betekende het einde van ons abonnement.

Het is fijn om over zo veel mogelijk dingen een goed gevoel te hebben. Maar mijn vagina kent haar plaats 😉

 

Afb. van MariaTalks via Pixabay

2 reacties op “Goed gevoel”

  1. Frans Roeland schreef:

    Afbeelding (goed gekozen) liet al vermoeden wat ging komen.
    Lang geleden dat ik nog zo gelachen heb. Ik kader de humor een beetje zoals Kristien Hemmerechts vertelde in haar verschijning in Zomergasten 2000, Ned 1, waarin ze het over een vaginapomp hadden.

  2. Karine schreef:

    Hahaha,geweldig dit

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.