Kolet Janssen

auteur

Haptische respons

6 augustus 2020

Opeens, zonder enige aanleiding, was hij verdwenen: de haptische respons van mijn toetsenbord. Bijna niemand weet wat het is, maar toch mis je het als het wegvalt. Het is een soort lichte weerstand onder je vingers als je een toets indrukt, waardoor je weet dat je de letter of het leesteken correct hebt ingevoerd. Je voelt het heel lichtjes in je vingertoppen.

Het is vergelijkbaar met de ouderwetse ‘klik’ die je hoort als je met de camera van je gsm een foto neemt. Nergens voor nodig, maar altijd een geruststelling.

Als die haptische respons wegvalt, is er verder niets aan de hand. Elke toets die je indrukt, doet precies wat hij moet doen en je kunt dus gewoon verder blijven werken. Maar je voelt je continu wat onzeker: is het doorgedrongen? Doet hij wat ik wil dat hij doet? Waarom voel ik niet het vertrouwde bultje onder mijn vingertoppen?

Ongeveer tezelfdertijd met de eerste lockdown dook mijn haptische respons, na vele maanden afwezigheid, opeens weer op. Alsof hij voelde dat aanraken opeens zo beladen werd dat hij extra zijn best moest doen. Had ik al gezegd dat ik niet bijgelovig ben?

Enkele weken geleden verdween de haptische respons weer op dezelfde geheimzinnige manier waarop hij was teruggekomen. Mijn vingertoppen tasten dus weer blindelings rond. Net nu we ook in het echt weer minder mogen aanraken. Misschien moet ik toch eens naar de computerwinkel, nu het nog kan. Zodat ik tenminste dat soort aanraking weer echt kan voelen. Op al de rest blijft het nog even wachten.

(Afb. van Startupstockphotos via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.