Hart op reis?
4 augustus 2024
Het hart van Carlo Acutis, God’s influencer, is op rondreis in Europa. Letterlijk. De jonge actieve gelovige die op 15-jarige leeftijd stierf in 2006, is immens populair en wordt wellicht binnenkort heilig verklaard. Het zakje met zijn hart hield ook halt in een kerk in Zonhoven, waar er een speciale viering rond werd georganiseerd.
Mijn eerste reactie bij een dergelijk bericht is afgrijzen. Moet je het dode lichaam van een mens, hoe bijzonder ook, niet met rust laten? Ik denk aan de verhalen over Franciscus, waar de relikwieënjagers al klaar stonden toen hij stervende was. Of aan de rechterhand van pater Damiaan, die uiteindelijk werd teruggebracht naar Molokaï, nadat zijn lichaam daar werd opgegraven en naar Leuven vervoerd. Allemaal onfrisse verhalen in mijn ogen. Ik dacht ten onrechte dat het iets van vroeger was. Maar ook onlangs in Zonhoven koesteren ze een haarlok van Carlo Acutis en werd zijn hart in eerbied onthaald.
Voorbeeldfiguren zijn belangrijk. We trekken er ons aan op. Ze helpen ons om te zien hoe we in onze tijd het geloof kunnen waarmaken. Het is goed om over hen te vertellen. Een beeld van hen kan ons helpen om zelf ook te beseffen dat God in ons hart zit. Maar daar stopt het wat mij betreft.
Ik hoef verder geen ledematen of organen te zien om mijn geloof te ondersteunen. Integendeel, die houden mij weg van waar het op aankomt: dat ik zelf de weg naar God blijf zoeken en vinden. Dat ik de boodschap van Jezus met vallen en opstaan probeer waar te maken in mijn leven.
Ik zal dus niet naar Zonhoven gaan om er bij het beeld en de haarlok van Carlo Acutis te bidden. Maar dat neemt niet weg dat ik zie dat veel mensen er wel door geraakt worden. Dat zij op deze manier dichter bij God komen. Ook al is het niet mijn manier. Het staat zo ver van mij af, dat ik mij vaak nauwer verwant voel met mijn goedwillende niet-gelovige vrienden dan met deze katholieke medechristenen.
In de boot van de Kerk is er plaats voor iedereen. Met elk onze eigenaardigheden, onze oprechte verlangens, onze stellige overtuigingen en onze twijfels. Kunnen we dat van elkaar verdragen? Naast elkaar varen we verder naar onze bestemming. Alles kan helpen om op koers te blijven.
Otheo.be, Photo by Aziz Acharki on Unsplash