Kolet Janssen

auteur

Herbarium

16 juli 2021

Mijn vader en ik werkten samen jarenlang aan een herbarium. De vlinderbloemigen, de napjesdragers, de lipbloemigen, ze hadden voor ons geen geheimen.

Urenlang besteedden we aan het achterhalen van welke schermbloemige we precies geplukt hadden. Met behulp van een flora met zwart-wit illustraties lazen we wel tien keer de beschrijvingen om uiteindelijk te beslissen welk kruid we in handen hadden. We hanteerden pincet en loep als echte detectives.

Ik vraag me weleens af hoe het geweest zou zijn als we de middelen van onze tijd ter beschikking hadden gehad. Als we op elk bloemetje of blaadje de app ‘Obsidentify’ hadden kunnen loslaten. Als we foto’s hadden kunnen maken in plaats van gedroogde preparaten die we zorgvuldig op vellen papier plakten.

Het zou zeker veel eenvoudiger zijn geweest. Maar we hadden ook zoveel gemist. De hooiachtige geur die uit de vloeibladen tussen de telefoonboeken kwam. De dappere worm in de te drogen gelegde sneeuwbalbloem, die voor hij het loodje legde nog een paar centimeter verder had gevreten. De informatie die we opzochten over voorkomen en gebruik van de plant.

Ik twijfel er niet aan of je kunt ook met de app samen met je kinderen een hoop plezier beleven aan het identificeren van planten. Zoals aan alles wat je met toewijding samen doet. Misschien is dat het toverwoord.

(Afb. van Dzyanyi Igor via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.