Kolet Janssen

auteur

Het feest van de God met de vuile handen

23 december 2021

Zijn het wel tijden om Kerstmis te vieren, met al die onheilsberichten elke dag? Je zou spontaan denken van niet. En toch waren de kerstbomen nog nooit zo vroeg versierd als dit jaar en hingen er nog nooit zoveel lichtslingers in de straten. Het lijkt wel alsof iedereen meer dan ooit Kerstmis nodig heeft.

Wat vieren christenen eigenlijk met Kerstmis?

Officieel de geboorte van Jezus. Of met andere woorden dat God als mens geboren werd. Dat klinkt voor veel andersgelovigen als een vloek en voor veel ongelovigen als een slechte grap. Moet God niet best hoog verheven in een andere wereld blijven? En zien christenen echt iets van God in onze wereld met Kerstmis? Wat voor bril zetten ze daarvoor op?

Wees gerust: de meeste christenen hebben niet aan de lopende band visioenen. Het is voor hen niet gemakkelijker om de kracht van het goede te zien dan voor wie dan ook. Het kerstverhaal is dan ook eerder een vorm van ‘alle beetjes helpen’. Want ondanks alles is er veel liefde tussen mensen. Wie daar oog voor krijgt, vindt er ook inspiratie in om zelf zo te leven. Kerstmis is precies dat, niet meer en niet minder.

Met of zonder God

Met Kerstmis kijken mensen vaak omhoog. Naar de piek van de kerstboom. Naar de fonkelende straatverlichting. Op zoek naar een glimp van een engelenvleugel, zoals in de kerstliedjes. En als ze dan weer naar beneden kijken, zit er een glans in hun ogen. Ze zijn dan net iets liever, verdraagzamer of ruimhartiger dan anders. In feite heb je daar God niet voor nodig. Maar het helpt vaak wel.

Met Kerstmis heeft de God van de christenen voorgoed zijn handen vuilgemaakt. Begin er maar eens aan: om onvoorwaardelijk goed te zijn in onze weerbarstige wereld vol dubbelzinnigheden. Door wat hij zei en deed liet Jezus zien dat mensen goddelijk kunnen zijn voor elkaar. En dat ze juist dan op hun best zijn.

Reikhalzen naar het goede

Dat is de reden waarom we sindsdien elk jaar Kerstmis vieren: wij mensen reikhalzen naar het goede. En ook al weten we dat we het altijd maar half of nog minder kunnen bereiken, toch is het de moeite waard. Perfect zullen we nooit zijn. Zelfs met de beste bedoelingen lopen we vast in misverstanden en belangenvermenging. We verliezen de moed of worden cynisch.

Maar gelukkig kunnen we altijd weer opnieuw beginnen. En elk jaar is er weer Kerstmis om ons daaraan te herinneren.

(Afb. van Chris Benson via Unsplash)

4 reacties op “Het feest van de God met de vuile handen”

 1. Frida Plasmans schreef:

  Dank Kolet voor het toesturen van al die “lichtpuntjes ” doorheen het jaar!
  Van harte een zalig en warm kerstfeest gewenst Voor 2022 wens ik mezelf nog veler schrijfsels van uw hqand!

  1. Kolet Janssen schreef:

   Dankjewel! Zalig Kerstmis!

 2. Debergh Ines schreef:

  Dankjewel voor alle mooie teksten.Ik wens je met AFSTAND een warme Kerst toe en dat 2022 mag brengen wat 2021. vergeten is.

  1. Kolet Janssen schreef:

   Dankjewel! Zalig Kerstmis!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.