Kolet Janssen

auteur

Hoe heet de baby?

21 mei 2023

Op het geboortekaartje staat de naam van de nieuwe baby: Remi Raphaël. Een paar weken later feliciteer ik de kersverse vader. Hij vertelt honderduit over de overrompelende ervaring. Later hebben we het over de naam. Zoals wel vaker probeer ik iets te laten oplichten van de heilige achter de naam. De patroonheilige, de voorbeeldfiguur waaraan deze baby zijn naam dankt.

Ik vertel over Remigius van Reims. Veel weet ik niet van hem, behalve dat hij bisschop was ten tijde van Clovis.

De nieuwe vader kijkt verrast op. Die link had hij nog niet gelegd.

Ik weet haast niets over Remigius, behalve dat hij Clovis heeft gedoopt. Nu valt de mond van de papa helemaal open. Want als kind had hij op zijn kamer jarenlang een oude schoolplaat hangen die de doop van Clovis voorstelde. Die had hij ergens gekregen toen er een schoolzolder werd opgeruimd. En op die plaat stond dus ook bisschop Remigius. Decennia voordat hij zijn eigen zoon die naam zou geven…

De tweede naam van de baby is Raphaël, naar de grootvader van de mama. Nu vertel ik over engelen en over Tobias en zijn wonderlijke reisgezel.

Een bisschop en een engel, je kunt als mensenkind slechtere hoeders hebben.

Volgende keer zal ik de vader vertellen over de naamdag van de kleine Remi op 13 januari. Zo bezorg ik de baby alvast een extra feestdag, naast zijn verjaardag.

Ongelooflijk hoeveel schatten uit het verleden we meedragen, enkel al in onze namen.

(Kerknet.be 21 mei 2023, Photo by Isaac Quesada on Unsplash)

1 reacties op “Hoe heet de baby?”

  1. Trees Vandenbussche schreef:

    Onze derde zoon heet Raf. Diens zoon heet Tobias (binnen vier weken wordt dat baasje 3 jaar)
    Wij noemden onze zonen naar heel goede vrienden, maar hielden ook rekening met de patroonheilige, hadden er prentjes van en dergelijke. Over de heilige naar wie we onze tweede zoon genoemd hebben, gaven we zelfs een boekje uit (“Sint Marcoen, een vergeten heilige” Leo en Trees Vermeulen-Vandenbussche).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.