Kolet Janssen

auteur

Huisgenoten

9 januari 2024

Heb je het ook wel eens meegemaakt: dat er bij de namen van je vrienden of familieleden op het kerstkaartje opeens een onbekende naam staat? Robby of Dora of Reza? En dat je niet meteen doorhebt waar die naam vandaan komt?

Sommige mensen ondertekenen hun nieuwjaarskaartjes namelijk ook met de naam van hun huisdier. Meestal gaat het dan om een hond, heel soms een kat. In het begin was het voor ons een beetje puzzelen: wie was toch die Rasha of Georgie die opeens tussen de namen van onze vrienden prijkte? Waar kwamen toch Pollux en Noedel zomaar vandaan? Tot we beseften dat het om viervoeters ging, die een stevig plekje innamen in de harten van onze vrienden.

Een dier in huis vraagt aandacht en liefde, en geeft die vaak ook terug. Misschien is het niet onlogisch om dat wezen dan ook naar de buitenwereld als gezinslid te affirmeren. Maar hoe ver ga je daarin? Wij hadden jarenlang een goudvis die Eulalie heette, maar zij mocht nooit mee op de kerstkaartjes. En ook Tibby de aanloopkat werd nooit een echt familielid.

Persoonlijk investeer ik veel meer gevoelens in sommige kamerplanten. Ik kan er het hart van in zijn als mijn fuchsia verkommert, als mijn dieffenbachia een paar bladeren verliest of als mijn helleborus vorstschade heeft opgelopen. Een nieuwe scheut bij mijn vrouwentong of een paar verse bloemetjes aan mijn christusdoorn maken mijn dag goed. Hun groene oerkracht pept mijn humeur dagelijks op. Graag wil ik hun schoonheid en hun levenskracht ook met mijn vrienden delen.

Misschien moet ik de dierbaarste onder hen voortaan ook op mijn kerstkaartjes vermelden. ‘Warme wensen, ook van de rode siernetel en de krulvaren. De geranium logeert in winterslaap op zolder, maar de kerstcactus groet u met al zijn vurige bloemen.’ Het is nog ongebruikelijk, maar het kan het begin zijn van een trend.

Met speciale groeten van mijn graslelie Anita en haar vele kindertjes overal in huis. Je mag er altijd eentje komen adopteren.

(Photo by Susan Wilkinson on Unsplash)

3 reacties op “Huisgenoten”

 1. Rita V. schreef:

  Herkenbare en leuke tekst.
  Met de groetjes van Rita, de overgewinterde orchidee, de taaie vingerplant en de hier-ben-ik-helleborus.

 2. Frans schreef:

  Maar hoe ver ga je daarin?…
  Ga je de namen die vrouwen aan hun borsten geven, ook op die kaart zetten?
  …de groeten van Jip en Janneke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.