Kolet Janssen

auteur

Iets nieuws

26 oktober 2023

Ze zeggen dat het goed is voor een mens om elke week iets nieuws uit te proberen. Kwestie van de radertjes in je hoofd soepel te houden en je hart nieuwsgierig en open.

Nu krijgt een mens in zijn dagdagelijkse bestaan niet zo vaak de kans om een volledig nieuwe uitdaging tegen te komen. Meestal zitten ons leven tot de rand toe gevuld met oude gewoontes, lopende engagementen en onmisbare routines. Er is weinig ruimte en tijd om iets helemaal anders te doen. Om heel andere mensen te ontmoeten of op plekken te komen waar je nog nooit bent geweest.

Toch kan ik vandaag met de hand op mijn hart zeggen dat ik iets helemaal nieuws heb gedaan. Het gebeurde in het kleine buurtsupermarktje waar ik wel vaker kom. Meestal verloopt mijn winkelbezoek daar heel gezapig.

Maar vandaag was ik er met Eva, mijn kleindochter. Ze liep met haar kinderwinkelkarretje door de rijen en hielp me met het inladen van bananen en een komkommer. We liepen verder naar de yoghurt, maar halverwege bleef ze opeens staan en begon met blinkende oogjes met haar achterwerkje te draaien. Ze zei een woord dat op ‘radio’ leek en danste verder. Blijkbaar stonden we vlak onder de muziekboxen van de winkel. Een swingende melodie sloeg ons om de oren. Ik lachte en liep langzaam verder. Maar dat was niet de bedoeling.

‘Oma ook!’ riep Eva met een helder stemmetje.

‘Moet oma ook dansen?’ vroeg ik. ‘Ja!’

Ik keek even om me heen. Het was nog vroeg, de studenten in onze stad waren nog niet wakker. Voorzichtig zette ik een paar danspasjes, tussen de peperkoek en de macaroni. Eva vond het prachtig. Enthousiast danste ze verder. De boodschappen in het winkelkarretje was ze helemaal vergeten. Ik draaide een pirouette en tikte met mijn hand tegen haar handje. We lachten allebei.

Toen kwam de winkelmevrouw om een rek te vullen. Ik duwde Eva naar het winkelkarretje en overhaalde haar om een pak yoghurt in te laden. Daarna trokken we braaf richting kassa.

Ik heb me voorgenomen om wat vaker kleine, gekke dingen te doen. Met of zonder Eva. Schommelen in de speeltuin. Kastanjes rapen in het park. Aan de bloemen ruiken in een voortuin. Huppelen op de stoep. De mogelijkheden zijn eindeloos.

(Photo by Marjorie Bertrand on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.