Kolet Janssen

auteur

Inspiratie

16 mei 2023

‘Waar haal je je inspiratie?’ vragen de kinderen op de lezing in de bib. Het is een vraag die altijd terugkomt. Een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Want inspiratie vind je overal: op de trein, in de rij voor de kassa, op wandel met een kleinkind, in een gesprek met vrienden of als je iets raars hoort op de radio. Inspiratie is vaak vermomd als een doodsaaie zin of een alledaags gebeuren. Maar daar zit dan een scherp randje of een onverwachte doorkijk aan vast. Het valt bijna niet uit te leggen. Inspiratie is een doodnormaal iets wat mijn hersenen en fantasie triggert en in werking zet, zonder dat ik weet hoe het zal aflopen. Vaak komt er uiteindelijk niets van terecht, maar af en toe wel.

Op de terugweg van de lezing lift ik mee met een collega die dezelfde kant op moet. Het bespaart mij een lange rit met diverse vormen van openbaar vervoer. Hoewel ik de buschauffeur zal missen die mij vrolijk terugriep toen ik op de heenweg een halte te vroeg afstapte.

Op de snelweg zien we opeens in de berm een drietal politiewagens. De agenten staan ernaast in zware uniformen. Ze hebben hun rug naar de autoweg gekeerd en richten grote machinegeweren op het veld naast de weg.

‘Hola!’ zeg ik geschrokken. Ook mijn collega-schrijver zet grote ogen op. Zoiets verwacht je niet meteen in ons vredige landje. Het lijkt even alsof we in een slechte actiefilm zijn terecht gekomen. We rijden verder zonder dat we er iets van snappen.

Thuis check ik alle nieuwssites om te achterhalen wat er aan de hand was. Er is niets te vinden. Was het een oefening? Of iets dat het daglicht niet mocht zien? Onze hersencellen en onze fantasie schieten alvast in actie.

Waar wij schrijvers onze inspiratie halen? Gewoon op terugweg van een doordeweekse schoollezing.

(Photo by Feo con Ganas on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.