Kolet Janssen

auteur

Juni in geuren en kleuren

22 juni 2021

Zeg me waaraan je denkt bij het woord ‘juni’ en ik zeg je wie je bent.

Aan examens? Dan ben je een moeder van scholieren of studenten of een leerkracht. Je leeft met ze mee als ze achter een bureau zitten te studeren terwijl buiten de zomer openspat. Je weet hoe ze met een knoop in hun maag van de zenuwen naar school of auditorium trekken om zichzelf te bewijzen. Hoe hun hoofd vol zit met lijstjes en feitjes die van pas kunnen komen en er geen ruimte is voor bloeiende rozen of fluitende merels. Pas na het laatste examen of de deliberatie kan de zomer echt beginnen.

Denk jij bij juni vooral aan niezen en jeukende ogen? Dan ben je een hooikoortslijder. In juni zwerven er vaak veel pollen in de lucht en wie daar gevoelig voor is, kan soms niet echt van het mooie weer genieten. Kriebels overal, een lopende neus en rood gewreven ogen doen je er niet op je voordeligst uitzien. Sommige medicijnen helpen, maar er zijn er ook waarvan je suf en slaperig wordt. Je wapent je met zakdoeken en verstuivers en bent beducht voor wind en grasmaaiers. Alleen als het regent, gaat het beter, maar wie verlangt daarnaar?

Of denk je eerder aan Vaderdag? Dan ben je een papa of een opa. Je vindt die zelf geknutselde cadeautjes van je kinderen of kleinkinderen stiekem best leuk. Mama’s stelen al zo vaak de show, hoog tijd dat er ook eens wat aandacht komt voor papa’s! En in de zomer is er zoveel dat je samen buiten kunt doen.

Misschien denk je liever aan lange, luie zomeravonden op een terrasje of in de tuin? Liefst in goed gezelschap? Dan ben je een sociaal dier dat blij is dat de winter weer voorbij is. Iemand die hoopt dat we weer gauw met mensen mogen afspreken zoals vroeger. Iemand die anderen nodig heeft als klankbord voor zijn eigen ziel en hoofd.

Mijn moeder denkt bij juni nog steeds aan rode bessenjam. Want met Sint-Jan waren de aalbessen rijp en dan moest er geplukt en geperst worden. Na een paar dagen zwoegen stond er een rij glazen potten klaar met dieprode confituur. In de kleur van de zomer, die nu echt niet meer tegen te houden valt.

Laat juni maar komen met al zijn geuren en kleuren. We zijn er meer dan ooit klaar voor!

(Ferm juni 2021, afb. van Jill Wellington via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.