Kolet Janssen

auteur

Kerst zonder vaatwasser

28 december 2021

Door quarantaine en corona zit ik al een maand zonder poetsvrouw. Ik houd me dus alweer enkele weken met frisse tegenzin bezig met laag-bij-de-grondse activiteiten. Zolang ik ze doseer, heb ik er niet al te veel last van.

Maar op Kerstavond sprong met een korte knak opeens de hoofdzekering en zaten we allemaal in het donker. Zelfs de lichtjes van de kerstboom brandden niet meer. Gelukkig hadden we ook veel kaarsjes aangestoken. Helaas was onze kortsluiting niet symbolisch bedoeld, om ons bijvoorbeeld te wijzen op het Licht van Christus. Onze vaatwasser bleek de boosdoener te zijn.

Net op de avond dat we met ons uitgezwermde gezin samen gezellig zaten te eten, gaf dat ontrouwe toestel de geest. En met Kerstmis mag je niet eens vloeken.

Het leed was snel geleden omdat er precies met Kerstmis ook veel helpende handen waren. En in de kerststal destijds in Betlehem was er zeker en vast ook geen vaatwasser. Al is dat argument wat mij betreft toch maar beperkt houdbaar.

Jaren geleden moesten we tijdens een verbouwing maandenlang wachten op de bestelde keukenkraan. Al die tijd had ik in de keuken geen stromend water. Dat moest ik telkens verderop in huis gaan halen. Na mijn aanvankelijke frustratie probeerde ik mezelf moed in te spreken. In Afrika waren er zoveel mensen die elke druppel water kilometers verder moesten gaan halen. Maar na een paar weken werkte die redenering niet meer. Ik betrapte mezelf erop dat mijn innerlijke stem luidkeels riep: ‘Maar we zijn hier niet in Afrika, ik wil water in mijn keuken!’

Je problemen relativeren werkt maar tijdelijk en tot op een bepaalde hoogte. Het helpt zeker tegen kleine tegenslagen. En het is altijd een goede oefening in solidariteit. Maar na verloop van tijd heb ik zoiets van: ik weet het nu wel. Ik wil gewoon weer een werkende vaatwasser. Of een keukenkraan waar water uitkomt. Die vrouwen in Afrika schieten er bovendien niks mee op dat ik ook geen water heb.

Voorlopig wassen wij ons kerstservies dus met de hand af. En ben ik dankbaar om elke helpende hand. Binnenkort zal ik hopelijk weer dankbaar kunnen zijn om een vaatwasser.

P.S. Inmiddels heeft ook de warmwaterinstallatie het begeven en kunnen we niet meer douchen. Hopelijk jaagt Nieuwjaar de kwade geesten uit ons huis!

(Afb. van LaterJay Photography via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.