Kolet Janssen

auteur

Kerstliedjes met Lichtmis

4 februari 2024

‘Haast u naar Betlehem!’ zingt mijn kleindochter luidkeels en volledig naast het liturgische seizoen. Voor haar eerste volzinnen put ze ongegeneerd uit het aanbod aan Vlaamse kerstklassiekers dat ze kent uit het boekje met pop-upplaatjes dat wij elk jaar in de kersttijd van de zolder halen. Samen met de kerstboom en de stal.

Elke week op haar omadag werkten we het hele repertoire kerstliedjes uit het boekje af: van de dennenboom over de engeltjes, de herdertjes in ’t midden van de nacht en de koningen uit het oosten tot aan ‘Kling, klokje, klingelingeling!’. Na een poos begon ze flarden mee te zingen terwijl ze zo voorzichtig als voor een tweejarige mogelijk is, de engeltjes liet flapperen met hun vleugels en de ster van de koningen liet draaien.

Tot haar grote verdriet was het boekje samen met de kerstspullen in de week na Driekoningen weer naar de zolder verdwenen. Ik vertelde haar – niet erg catechetisch – dat Kerstmis weer voor een jaar ‘gedaan’ was. Maar toen ze een week later opnieuw begon te zingen van ‘Kling, klokje’, streek ik over mijn hart en klom ik de drie trappen naar de zolder om het boekje weer tevoorschijn te halen.

Sindsdien zingen we opnieuw elke week kerstliedjes. Ze kent de teksten nu ongeveer allemaal van buiten en begint ze op de meest onverwachte momenten zonder enige gêne hardop te zingen: op straat, in de speeltuin of bij het kapelletje. ‘Elke vogel zingt zijn lied. Herders, waarom zingt gij niet?’

Het is een heel vreemde ervaring om kerstliederen buiten het seizoen te zingen. Het zet je veel meer aan het denken dan tijdens de kerstdagen zelf. Want het valt natuurlijk niet te ontkennen: ook meer dan een maand later blijft het nog heel bijzonder dat Jezus is geboren. Meer dan tweeduizend jaar later zelfs. God zo dicht bij ons, daar mag je met gemak het hele jaar door blij om zijn. Ik realiseer het me pas echt nu mijn kleindochter het elke week in mijn oren zingt.

Tussen de rekken in de buurtsupermarkt hoor ik haar zingen: ‘Laat de boodschappen (!) horen: Jezus is gebooooren!’

Lichtmis komt hier geen dag te vroeg. Wij blijven het hele jaar door in kerststemming.

(Kerknet.be 4 februari 2024)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.