Kolet Janssen

auteur

Langzaam maar zeker

23 augustus 2022

Een paar weken geleden hoorde ik op het radionieuws een opmerkelijke spot. Nadat voordien in enkele grote steden zone 30 was afgekondigd, vertelde de nieuwslezer dat Hasselt nog een stapje verder ging. Daar mocht je voortaan in de binnenstad niet sneller rijden dan 20 km per uur. Ook fietsers en steppers zouden zich aan die nieuwe snelheidslimiet moeten houden.

De journalist van dienst ging vrolijk verder. Met als intro dat het algemeen bekend was dat Limburgers niet zo snel waren, kregen we een kort interviewfragment met toelichting te horen. Zonder enige gêne werd het Hasseltse plan belachelijk gemaakt. Dat het voor mensen uit Hasselt wellicht geen bijzondere inspanning zou zijn om zo traag te rijden. Dat Hasselaars voortaan aan twintig per uur door het leven zouden gaan. Enzovoort. Gegniffel alom.

Ik zat me als geboren Hasseltse intussen stevig op te winden. Waren ze daar in Brussel vergeten dat het wel in Hasselt was dat het openbaar vervoer zo goed werd dat het autoverkeer op de kleine ring en in het stadscentrum spectaculair kon verminderen? Dat er nergens zoveel intelligente stoplichten staan als in Limburg?

Wie smalend als ‘de langzaamsten van het land’ werden bestempeld, waren er tenslotte als eersten bij om mensvriendelijker te gaan denken over verkeer en koning auto aan banden te leggen. Toen in de ‘slimme’ stad Leuven de auto’s nog langs het historische stadhuis zoefden, was de ‘groene boulevard’ in Hasselt al een feit. Het autoverkeer kreeg een halvering van de ruimte en de halve ring werd teruggegeven aan voetgangers. Er werden massaal bomen geplant. Ook het Limburgse fietsroutenetwerk met knooppunten wordt nu overal gekopieerd.

Dat alles schoot in sneltempo door mijn hoofd. Tot ik dacht: waarom maak ik me eigenlijk zo druk? Ik woon al veel langer in Leuven dan ik ooit in Hasselt heb gewoond. Laat ik me zo meeslepen door ‘mijn roots’? Hoeveel sterker moet dat wel niet zijn als je uit een ander land komt?

Maar mijn punt blijft overeind. Limburgers kiezen met zorg waarin ze willen vooroplopen. En soms kun je ook van de langzaamsten iets leren.

(Afb. van Chris via Pixabay)

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.