Kolet Janssen

auteur

Leeuw en regenboog

25 oktober 2022

Wat hebben de Vlaamse leeuw en de regenboog met elkaar gemeen? Het lijkt het begin van een slechte grap, maar het is de droevige werkelijkheid. Ze zijn allebei ingepikt door ‘belangengroepen’.

Mijn ouders waren er fier op dat ze Vlaams waren, zonder dat ze zelfs maar in de verte ooit tot een ‘verdachte’ vleugel van de Vlaamse beweging hebben behoord. Ze hadden de moeizame strijd meegemaakt voor goed Vlaams onderwijs en dito instellingen. Mijn vader paste op zijn werk als notarisklerk ijverig de slecht vertaalde Franse uitdrukkingen aan om er goed lopende, correcte Vlaamse zinnen van te maken. Ergens in huis hing zelfs een keramieken schildje met een Vlaamse Leeuw erop.

Mijn broer en ik voelden geen enkele aanvechting om dat schildje in onze huizen op te hangen, zoveel jaar later. Want inmiddels was de Vlaamse leeuw het exclusieve symbool geworden van een groep waar we niet bij wilden worden gerekend.

Een vergelijkbaar lot is de regenboog beschoren. Ooit iets waarnaar je als kind op zoek ging als het tegelijk regende en de zon scheen. Kermis in de hel, noemden we dat. De regenboog hing ook vast aan het verhaal van Noach en zijn ark vol dieren, als een teken van het verbond tussen God en mens. Heel wat kinderbijbels hebben dat vrolijke tafereel op de cover staan.

Maar haast ongemerkt pikte de holebibeweging (LGBT+) de regenboog in. Wellicht omdat er zoveel onderverdelingen zijn als kleurtjes in de regenboog. Of omdat iedereen er terecht bij hoort. De promomachine trad in werking met bijhorende vlaggen, T-shirts en zelfs zebrapaden. Met als gevolg dat de regenboog voorgoed ‘besmet’ is en nauwelijks nog in een neutrale context kan gebruikt worden.

Dat merkte ik toen ik van de zomer begon te haken aan een tochtrol in regenboogkleurtjes. Ik wilde gewoon een kleurrijk object in mijn interieur, maar ik kreeg heel wat opmerkingen over hoe ‘woke’ ik wel was.

Dus even voor alle duidelijkheid: ik hou van alle mensen, hoe ze ook in elkaar zitten. Maar dat uit ik niet via mijn tochtrol 😉

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.