Kolet Janssen

auteur

Levenslang Valentijn

14 februari 2023

Wat is er zo fijn aan een relatie die al jarenlang duurt en waarvan je hoopt dat je er tot het einde van je levensdagen plezier van zult hebben? Misschien is deze Valentijnsdag een goed moment om te proberen dat eens op een rijtje te zetten.

Er is altijd iemand om aan te vertellen wat je hebt meegemaakt, hoe onnozel ook. Dat er glas lag op het fietspad. Dat er een huis te koop staat twee straten verder. Dat de olijfolie in de winkel niet in voorraad was. Dat je een oude kennis hebt ontmoet, die er moe uitzag.

Er is altijd iemand om aan te vertellen wat je allemaal hebt bedacht, hoe onbeduidend ook. Dat je je ergert aan de manier waarop iets in het nieuws komt. Dat je aan die veelgeroemde film geen bal aan vindt. Dat je wil weten wat je sparringpartner denkt van de komende verkiezingen in een of ander land. Dat je hardop wilt speculeren over de toekomst van een of andere trend of organisatie.

Er is altijd iemand van wie je de stem hoort, ook al luister je niet altijd heel aandachtig naar wat hij vertelt. En dat is wederzijds. De muziek van je leven is maar hoorbaar tegen de achtergrond van die basso continuo.

Er is altijd iemand van wie je de geur opsnuift en de warmte voelt. Zelfs als hij zweet of koude voeten heeft. Vertrouwdheid is kostbaar wisselgeld.

Er is altijd iemand aan wie je je zonder dramatische gevolgen kunt ergeren. Je kent elkaars afwijkingen, kleine obsessies en tics door en door. Je kunt ze al voorspellen voordat ze zichtbaar worden. Dat kan extra ergerlijk zijn, maar het geeft vreemd genoeg ook houvast. Het is weer de gewone ergernis, niet meer en niet minder. Niets om extra ongerust over te zijn.

En misschien wel het belangrijkste van alles: er is iemand die je met niet meer dan een half woord begrijpt. Iemand met een groot, gedeeld referentiekader waardoor je dus niet alles in het lang en in het breed moet gaan uitleggen. Iemand aan wie je in een half woord een grappige situatie kunt schetsen, omdat ze doet denken aan andere situaties die je samen hebt meegemaakt.

Het is waar dat een lange relatie je wellicht een beetje lui maakt. Er is zoveel vanzelfsprekend geworden. Maar wat is er mis met het comfort van zalig dobberen op een veilige luchtmatras op het warme water in een rustige baai, met een heerlijke zon aan de hemel? Af en toe een avontuurlijke wandeling maken is leuk en spannend. Maar toch vooral omdat mijn Valentijn lekker op mij ligt te wachten. Kicks en nieuwe uitdagingen worden zwaar overschat. Samen blijven drijven, min of meer in dezelfde richting, is soms spannend genoeg.

(Photo by Lex Melony on Unsplash)

5 reacties op “Levenslang Valentijn”

 1. Belaen annemie schreef:

  Mijn kleindochtertje Robin 7j vroeg of ik haar een kaartje wou sturen met Valentijn…Ja, meme is iemand die haar altijd begrijpt, bij wie ze thuis is zonder meer….Happy Vanenrine dus aan alle Valenrijn omaa’s!❤

 2. Baeyens Marttine schreef:

  Het zijn ook die dagelijkse kleine dingen die je enorm mist als ze er niet meer zijn . Het afgesneden zijn doet pijn .

  1. Kolet Janssen schreef:

   Dat is zeker waar. Veel liefs!

 3. Frans schreef:

  Zonder afbreuk te doen aan het mooie karakter van Valentijn, is het ook een confronterende dag (zoals vele feestdagen) voor mensen die rouwen om het verlies van hun partner.

  https://deafscheidspraktijk.com/blog/rouwen-op-valentijnsdag/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.