Kolet Janssen

auteur

Liedjes zingen

31 maart 2022

Mijn dochter zingt liedjes als de baby huilt. Ze gebruikt ons familie-exemplaar van ‘Rijmpjes en versjes uit de oude doos’.

‘Twee emmertjes water halen’ en ‘Rije rije rije in een wagentje’ klinken opnieuw voor de volgende generatie. De woorden en zinnen zijn ouderwets en soms volledig onbegrijpelijk. Maar dat is niet erg, want dat waren ze destijds voor onze kinderen ook al.

En toch werkten ze, die liedjes.

Misschien is het door het ritme, dat in een zachte cadans de baby in slaap wiegt.

Maar wellicht toch vooral door het effect op de zingende ouder zelf.

Wie liedjes zingt voor een troosteloos huilende baby, helpt op de eerste plaats zichzelf. Je voelt je niet langer machteloos, want je doet iets. Je zingt het liedje van begin tot einde en daarna het volgende uit het boek.

Je maakt jezelf wijs dat je een zinvol programma afwerkt. Zo gaat de tijd voorbij en lijkt het allemaal minder lang en uitzichtloos. Het lijkt opnieuw alsof je weet wat je doet, en dat is wat je weleens mist met een krijsende baby.

En bovenal: al zingend word je vanzelf rustiger en dat straalt af op de baby. Als papa of mama er zo gerust in zijn dat ze liedjes zingen, zal het allemaal wel niet zo erg zijn.

‘Hop Marjanneke, stroop in ’t kanneke’, ‘Hu hu paardje, met je vossenstaartje’.

De baby slaapt.

2 reacties op “Liedjes zingen”

 1. Frida Plasmans schreef:

  Knap! Ik geef de tip aan mijn schoondochter…………
  Waar vind ik nog een boek ” Het grote avontuur van God en mens” ? Het is blijkbaar overal uitverkocht. Ik gaf het graag als geschenk aan mijn kleinzoon die gedoopt wordt als voorbereiding op zijn eerste communie…….

  1. Kolet Janssen schreef:

   De nieuwe versie heet ‘Hosanna’ en is verkrijgbaar in Standaard Boekhandel of op de website van Van In: https://www.vanin.be/nl/lager-onderwijs/godsdienst/bijbel
   Veel plezier ermee!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.