Kolet Janssen

auteur

Lopende band

31 december 2020

Niets is zo gezellig als in familieverband samen een klus klaren. Vooral als het een werkje is dat op geregelde tijdstippen terugkomt en waar je dus een zekere routine in kunt kweken. Ongemerkt wordt het een traditie waar je de rest van je leven aan vastzit.

Elk jaar voor Kerstmis bakken wij worstenbroodjes in grote aantallen. Zonder worstenbroodjes is het in onze familie geen echte kerst.

Opa begint al ’s ochtends met het mengen en kneden van het deeg. Dat wordt onder een paar kersthanddoeken op een warme plek gezet om te rijzen. ’s Middags stroopt de rest van de familie de mouwen op. Een paar dochters rollen worstjes van gehakt. Iemand wentelt ze in bloem. Een andere dochter heeft de regie over de oven. Opa rolt dunne lapjes van het deeg met de deegroller. Oma verpakt de worstjes erin met zorgvuldig vouwwerk. Kleinzoon bestrijkt alles met een laagje opgeklopt ei. Schoondochter vult de bakplaten. Zoon en schoonzoon houden de klok in het oog en werpen zich op als proefkonijn.

Het werd in de loop der jaren een nooit haperende lopende band. Alleen kleinzoon probeert regelmatig ook andere taken uit, om te laten zien dat hij groeit.

Dit jaar dreigde de fabriek stil te vallen. De lopende band was zwaar onderbemand. Gelukkig bracht kleinzoon redding. Hij kan inmiddels worstjes rollen, broodjes plooien en insmeren. Hij doet zelfs een poging om deeg uit te rollen. Samen met opa en oma zorgde hij voor de worstenbroodjes, die we later op diverse wandelingen uitdeelden. Ze smaakten lekker, zoals altijd. Maar volgend jaar organiseren we opnieuw onze vertrouwde lopende band. Dat krijgt geen virus kapot.

2 reacties op “Lopende band”

  1. Bea Pierlé schreef:

    gek he bij ons stonden dit jaar voor het eerst zelfgebakken worstenbroodjes op het kerstmenu want het was buiten te doen en na de wandeling samen met de warme appelcider en gloeiendhete ajuinsoep verantwoordelijk voor het opwarmen van de innerlijke mens, heel atypisch maar best gezellig en coronaproof. Hoe je van de nood een deugd kan maken

  2. angoen schreef:

    Hoe heerlijk om dit te lezen, Kolet! En hoe heerlijk zien die worstenbroodjes eruit!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.