Kolet Janssen

auteur

Mensen

8 september 2022

Zijn de mensen nu slechter dan vroeger? Dat is een gespreksthema waar ik met het klimmen der jaren steeds vaker in verzeild raak. Mijn gesprekspartners proberen me geregeld heftig te overtuigen dat het met de mensheid zwaar bergaf gaat.

Ik word overdonderd met voorbeelden van mensen die ongelooflijk botte dingen doen of zeggen. Die leven alsof ze alleen op de wereld zijn en totaal geen rekening houden met anderen. En ik herken zonder veel moeite die frustratie als ik weer eens word geconfronteerd met een auto met aanhangwagen die de stoep blokkeert. Of met iemand die een onverwacht venijnige reactie post op een argeloos vriendelijk stukje.

Maar toch denk ik dat er altijd prettige en vervelende mensen zijn geweest. Ik zie zo voor me hoe de ene Neanderthaler zijn afgekloven botten voor de ingang van de grot liet liggen, terwijl de andere ze netjes een eindje verder opstapelde, klaar voor toekomstig gebruik. Hoe de ene rijke Romein zijn slaven afblafte, terwijl de andere hartelijk met hen omging. Hoe de ene koloniaal zich wreed en neerbuigend gedroeg, terwijl de andere met een warme en open blik om zich heen keek. Ook al deugt het systeem niet, toch maakt de invulling altijd een verschil.

En misschien is het nog sterker: binnen dezelfde persoon wisselen de prettige en vervelende momenten elkaar vaak af. Haast niemand is voortdurend bot of rancuneus. Als alles meezit, ben ik meestal ook een stuk aangenamer gezelschap voor mezelf en voor anderen. En zo zal het wel met de meeste mensen zijn.

Als je hulp nodig hebt, is er bijna altijd wel iemand te vinden die een handje toesteekt. Dat is een veilig gevoel. Hoe meer je het meemaakt, hoe groter je vertrouwen in de mensheid wordt. En ook al word je dan weleens opgelicht of uitgebuit, dat weegt niet op tegen de tientallen keren dat wildvreemde mensen je waarschuwden als je iets liet vallen, je voor lieten gaan bij de kassa omdat je maar twee dingen moest afrekenen, je uitvoerig de juiste richting wezen als je naar iets op zoek was.

De mensheid is een bont allegaartje. Het leven wordt een stuk gemakkelijker als we het elkaar niet te moeilijk maken. Je kunt er op elk moment (opnieuw) mee beginnen.

(Afb. van Matt Collamer via Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.