Kolet Janssen

auteur

Met de geest in ons midden

8 mei 2022

Buiten is het nog licht, maar in de kerk schemert het al. We zijn met een stuk of twaalf van de parochie samengekomen rond de synodale weg. Net als zoveel parochies overal willen we erbij stilstaan en ertoe bijdragen. Samen gaan we erover bidden, ons hart openen, ons oor te luisteren leggen en hardop dromen.

We zitten in een halve cirkel en er wordt nog wat met stoelen geschoven. ‘Pas op, je veter is los!’ merkt een vrouw op tegen een van de mannelijke deelnemers. De jongeman knikt dankbaar en strikt zijn veter.

Het is een mooi begin van de avond. Een parochie helpt je om niet te struikelen. Soms heel concreet, soms wat meer symbolisch. We behoeden elkaar voor het losraken van God, we houden elkaar overeind, in vallen en opstaan. Op onze goede momenten laten we iets van Gods gelaat schijnen voor de mensen die we ontmoeten. Binnen, maar vooral buiten onze kring.

Het wordt een avond vol schatten. Mooie getuigenissen over wat mensen is bijgebleven van momenten die voor hen heilig waren. Hoop die overal doorheen klinkt. Verlangen ook, naar meer van die kostbare momenten. En samen zoeken naar de weg ernaartoe. Elk op onze eigen manier, maar toch wonderbaarlijk samen.

Het is een avond vol vrede. Geen stoffige vrede die alles gemakshalve maar bij het oude laat. Maar de vrede van God, die altijd samengaat met gerechtigheid en liefde. Met aandacht voor wat nodig is. Met vuur en durf.

Natuurlijk was de geest van God in ons midden. Terwijl het nog niet eens Pinksteren was. We voelden het en we spraken het uit. En we nemen deze avond mee op onze verdere weg samen.

In de toekomst zullen we soms opnieuw botsen en ons ergeren. Dat is niet erg, zo groeien we ook. Maar deze avond zorgt ervoor dat we elkaar niet zullen loslaten. En als we toch al eens struikelen, zullen we elkaar met plezier opvangen.

(Kerknet.be 8 mei 2022, afb. van Shelbey Fordyce via Unsplash)

1 reacties op “Met de geest in ons midden”

  1. Trees Vandenbussche schreef:

    Een eigentijdse vertaling van de geloofsbeleving van de eerste christenen, een in Jezus’ hart door de Geest samen op weg naar de droom van de Vader.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.