Kolet Janssen

auteur

Muziek van de sterren

17 december 2018

We zitten met zo’n honderd verstandige mensen in een zaal en we luisteren ademloos naar een laag en dreunend geluid. Het is het geluid van een ster, vertelt een jonge vrouw. Katrien Kolenberg is astroseismologe en leert ons dat elke ster een eigen karakteristiek geluid voortbrengt, in een eigen timbre. Via lichtgolven kan dat worden opgevangen en omgezet naar geluidsgolven. Hoe groter de massa, hoe lager en trager de geluidsgolven. Dus de muziek van deze grote ster moet versneld worden, tot 4 miljoen keer, om voor ons hoorbaar te worden. Pas twintig octaven hoger kan ons oor het geluid opvangen.

We luisteren zwijgend, minutenlang, naar de galm van een ster ver weg. We beseffen opeens haarscherp hoe klein we zijn en hoe onbenullig veel van onze problemen zijn. En tegelijk hoe groot het heelal is en hoe prachtig alles in elkaar zit.

Je hoeft niet in God te geloven om sterrenkundige te zijn, maar het kan beslist ook geen kwaad. Want als je in je dagelijks werk voortdurend omringd bent door gigantische afmetingen in tijd en ruimte, moet je wel een beetje denken op de maat van God.

Gewone stervelingen zoals ik vergeten dat wel eens. Dan is het goed om even te kunnen luisteren naar de muziek van de sterren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.