Kolet Janssen

auteur

Neen tegen misbruik

14 juni 2019

Een mens mag best al eens fier zijn. Zo ben ik er trots op om Vlaming te zijn, Europeaan en christen. Al is dat laatste eigenlijk meer ‘worden’ dan ‘zijn’.

Daarom voel ik het als een persoonlijke aanval als mensen de waarden van Vlaanderen, Europa of het christendom gebruiken bij dingen waar die helemaal niet thuishoren.

Vlamingen werken hard en ze gaan moeilijkheden niet uit de weg.

Europeanen hebben een lange traditie van menswaardige cultuur.

Christenen nemen het altijd en overal op voor wie uitgesloten wordt.

Daarom pik ik het niet dat mensen die hier al geruime tijd wonen en helemaal ingeburgerd zijn, niet welkom zijn op basis van valse ideeën over Vlaams zijn.

Ik pik het ook niet dat Europa de verantwoordelijkheid voor vluchtelingen als een hete aardappel van het ene land naar het andere schuift, in plaats van te zoeken naar moeilijke, maar menselijke oplossingen.

En ik pik het nog het minst van al dat bepaalde groeperingen hun bekrompenheid en egoïsme verbergen achter zogenaamde christelijke waarden.

Als het christendom ergens een traditie in heeft, is het wel in het bijstaan van zieken en wezen, het scholen van wie anders geen kansen krijgt. Dat kost altijd geld en energie, maar de wereld wordt er beter van. Er is geen enkele reden waarom we daar in onze tijd anders over zouden moeten denken.

De enige manier om onverdraagzame opmerkingen te counteren, is door voluit op te komen voor waar wij echt voor staan: onze wereld, ons land, onze stad is van iedereen. Het is tijd dat we onze tegenstem luider laten horen dan we gewend zijn.

We kunnen blijven fier zijn om Vlaming, Europeaan en christen te zijn. Alleen is dat laatste heel duidelijk nog ‘worden’. Alleen samen kunnen we het ook echt waarmaken.

1 reacties op “Neen tegen misbruik”

  1. Brigitte schreef:

    Ja, we moeten LUIDER klinken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.