Kolet Janssen

auteur

Niet piepen!

21 mei 2024

Mijn tweejarige kleindochter Eva heeft weinig geduld. Er werd niet rijkelijk mee gestrooid toen haar DNA-zakjes werden gevuld. Of is geduld een eigenschap die sowieso slechts met gestage training kan verworven worden?

Als ze een puzzel maakt en het stukje wil niet meteen op zijn plaats vallen, produceert ze telkens spontaan een licht krijsend geluid. ‘Niet piepen!’ zeg ik dan standaard. ‘Til het stukje gewoon even op, schuif er wat mee en probeer het nog eens.’

Dat doet ze en dan valt alles op zijn plaats. ‘Optillen en beetje schuiven’, hoor ik haar mompelen. Tot ze met het volgende stukje aan de slag gaat.

Het leven is voor ons allemaal een strijd. Soms al meer dan anders, maar toch. Regelmatig zijn er dingen die niet op de verhoopte plaats vallen. Die niet lijken te passen in het plan dat je had en die wringen met waar je nog van droomde. Hoe moet een mens daarmee omgaan?

Dat is heel simpel. Gewoon even optillen, een beetje schuiven en opnieuw proberen. Met sommige adviezen kun je een leven lang verder. Bovendien is het altijd nuttig om instructies die je aan anderen geeft, vooral ook op jezelf toe te passen. Je zult zien dat het helpt.

Eva laat me fier de puzzel zien die helemaal klaar ligt te pronken op tafel. ‘Ik heb niet gepiept’, zegt ze triomfantelijk. En dat is nog knapper dan de afgewerkte puzzel.

(Photo by Anthony Wade on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.