Kolet Janssen

auteur

Oma’s onder elkaar

6 april 2023

Op wandel in een winkelstraat blokkeert opeens de buggy met mijn kleindochter erin. Ik bekijk onderzoekend de wielen: wat zit er in de weg? Welk hendeltje zit niet op zijn plaats? Waarom begint er hier iets dicht te plooien dat niet hoort te plooien?

Een onbekende vrouw neemt ongevraagd de handvatten vast en knikt me toe. ‘Ik hou het hier wel even vast’, zegt ze. ‘Maak het maar terug in orde.’

Ik vind het probleem en haak alles netjes in elkaar. Ziezo. Ik neem de buggy weer over. Kleindochter vindt het allemaal prima.

‘Dankuwel!’ zeg ik.

De vrouw lacht. ‘Ik ben ook een oma, ik heb zoiets ook vaak meegemaakt.’

We lachen medeplichtig naar elkaar. Buggy’s met kuren, een vertrouwd probleem.

De vrouw vertelt verder. ‘Mijn jongste kleinkind is inmiddels al vijftien’, zegt ze. Het klinkt een beetje weemoedig, alsof ze nog eens heel even met dat kind in een wandelwagentje zou willen rijden.

‘En de oudste kleindochter is vijfentwintig’, zegt ze fier. ‘Maar in de verte nog geen vaste vriend te bespeuren, hoor. Wordt dat niet stilaan tijd, denk ik dan? Maar ze is druk bezig met van alles. Behalve met een vriend.’

Ze grijnst samenzweerderig. ‘Ik heb met mijn vriendinnen afgesproken dat we binnenkort eens een feestje of zo gaan organiseren voor al onze kleinkinderen. Je weet maar nooit. Als wij oudjes het niet doen, komt er niks van!’

Ze lacht luidkeels en zwaait als ze verder loopt.

Oma’s, ze lijken onschuldig. Maar onderschat ze niet!

(Photo by Sergiu Vălenaș on Unsplash)

1 reacties op “Oma’s onder elkaar”

  1. mevrouw, onderschat de opa’s ook maar niet…roos maes kan het weten. ..
    zalige pasen met een kus van mij op de receptie na de paasnachtviering.
    thei

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.