Kolet Janssen

auteur

Onnut

24 februari 2020

Mariska stapt de keuken binnen en ziet meteen dat het goed mis is. Ze probeert haar boosheid vast te houden. Ze is sterker als ze boos is. En dat zal ze nodig hebben vandaag. Het monster gooit Mariska’s broodtrommel op tafel. ‘Smeer die boterhammen en maak dat je wegkomt. Uit mijn ogen, onnut!’

‘Onnut is het ergste scheldwoord dat het monster kent. ‘Onnut’ betekent dat je voor niets en niemand nuttig bent. Dat je dus gewoon te veel bent op deze wereld. Dat je er beter helemaal niet was geweest. En nu je er toch eenmaal bent, moet je proberen onzichtbaar te zijn. Hoe minder de mensen je opmerken, hoe beter. Als Mariska hierover nadenkt, gaan haar handen en haar vingers vaak zo erg trillen, dat ze niets meer goed kan doen. Dan stoot ze een kop melk om of laat ze haar broodtrommel uit haar handen vallen.

Vandaag niet. Vandaag slijpt Mariska haar nijdigheid. Ze flitst een giftige blik naar het monster. Niet lang, maar net lang genoeg. Het monster briest van woede en haalt nog erger uit. Maar Mariska lacht vanbinnen, want nu heeft het monster een reden om kwaad te zijn. Het reageert op Mariska. Dat is normaal. Meestal is het niet zo. Dan slaat de woede van het monster in een gat, omdat Mariska echt niet weet wat ze verkeerd heeft gedaan. Meestal helemaal niets, dat weet ze bijna zeker. Dat belet het monster niet om redeloos te gillen en te schelden. Daarom is het soms een opluchting om het zelf uit te lokken, zodat ze tenminste weet waarom. Gewoon een boos monster omdat ze brutaal heeft gekeken, ja, dat snapt ze wel. Daar wordt ze niet gek van.

Uit: Het monster van Mariska, Clavis 2008.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.