Kolet Janssen

auteur

Op bezoek bij een heilige

6 november 2019

Heel af en toe heb je een ontmoeting met iemand, waar zoveel liefde en wijsheid van uitgaat, dat je achteraf bedenkt: ik heb een heilige ontmoet. Niet dat die persoon een aureooltje droeg of ooit letterlijk heilig zal verklaard worden in het Vaticaan, maar dat is niet waar het echt om gaat.

Een echte heilige is veel eenvoudiger dan de statige beelden die we in kerken zien. Hij of zij heeft een onopvallend uiterlijk en praat over gewone dingen. Zijn glimlach is niet bitter of schamper, maar warm en verwelkomend. Zij is misschien niet opvallend knap, maar er gaat iets van haar uit, waardoor je graag in haar gezelschap bent. Hij klaagt niet over conservatieve ouderen en gelooft in de kracht van jongeren, ook al is hij niet blind voor de kleine kantjes van mensen. Zij ziet overal het goede, al is het bijna verborgen. Hij luistert naar wat je probeert te vertellen en aan zijn repliek merk je, dat hij je goed begrepen heeft. Zij maakt grapjes die elke hoogdravendheid doorprikken. Hij relativeert alle gewichtigdoenerij. Tegelijk gaan ze naar de kern van de dingen en weten ze vaak met één woord of één voorbeeld je perspectief te verruimen.

Het is een weldaad om af en toe in de nabijheid van een heilige te zijn. Het geeft vleugels aan je hoop en je moed. Je kunt er een poosje op teren, terwijl je voortploetert in de modder van je eigen dagelijkse beslommeringen. Het opent je hart en zet je met je neus in de juiste richting, de richting van God en het goede.

Lang leve de heiligen, grote en kleine, hoe meer hoe liever.

Naar aanleiding van een avond met Timothy Radcliffe over Liberating Leadership

(Afb. van Gerd Altmann via Pixabay)

1 reacties op “Op bezoek bij een heilige”

  1. Verbeeck Tony schreef:

    Het doet inderdaad deugt om zulke mensen te ontmoeten. Weg van het agressieve negativisme. Ik doe mijn best om ook de wereld anders te bekijken. Ik heb daar jarenlang korte cursussen voor gevolgd bij vorming plus en het ziekenfonds en ziekenzorg. Je hebt daardoor minder stress en meer tijd om goede oplossingen te bedenken voor de problemen die zich stellen. Om stand te houden in het positieve heb ik alvast mijn televisie toestel weg gedaan. Ik leef al 7 jaar zonder TV en heb nu tijd om mij verder te verdiepen in het positieve.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.