Kolet Janssen

auteur

Op zoek naar geluk

23 februari 2025

Op een drukke zaterdagvoormiddag gaat de bel. De wasmachine draait en er staat soep op het vuur. Ik laat mijn soep-die-bijna-kookt in de steek en open de voordeur. Twee breed lachende mensen, een man en een vrouw, knikken me toe. Ik begin vanzelf mee te lachen. Maar al bij hun eerste zin weet ik dat het geloofsverkondigers zijn en dat ik daar geen zin en vooral geen tijd voor heb.

‘Waaraan denkt u bij het woord “geluk”?’ vraagt de vrouw. ‘Gewoon het eerste wat bij u opkomt.’

Ik kan alleen maar denken aan hoe ik zo snel mogelijk weer naar mijn keuken kan. ‘Te veel om op te noemen’, antwoord ik dan maar. Maar daar kunnen ze niets mee. Ze beginnen me te vertellen wat andere mensen zeggen: een mooi huis, je familie… Ik knik braafjes. ‘Maar heb je al eens aan je spirituele noden gedacht?’ vraagt de man me dan.

Ik haal diep adem. Ik kan vertellen dat ik ook de Bijbel lees, maar wie weet houden ze me zo de rest van de voormiddag bezig en dan heeft mijn bezoek straks niks te eten.

‘Wij zijn ook gelovig’, zeg ik toch maar. ‘We zijn katholiek en we lezen ook de Bijbel. Misschien niet helemaal op dezelfde manier, maar jullie en wij horen toch een beetje bij elkaar.’

Gelukkig nemen ze daar genoegen mee en proberen ze me niet verder te ‘redden’. Ze zijn zichtbaar blij om een bondgenoot te treffen. En ik ook een beetje. Na nog een inderhaast overhandigd foldertje van jw.org stappen ze naar de buren. Ik wens hun een fijne dag.

Mijn soep heeft braaf op me gewacht. Terwijl ik de geur opsnuif, denk ik aan het vreemde familiegevoel dat ik ervaarde bij deze mensen. Er zijn op straat of op sociale media niet veel christenen die daar positief voor uitkomen. Deze mensen aan mijn deur volgen Jezus, al is het absoluut niet zoals ik dat probeer. Het minste wat ze verdienen is mijn respect en mijn vriendelijkheid.

(Otheo.be,Photo by Joel Muniz on Unsplash)

2 reacties op “Op zoek naar geluk”

  1. Trees Vandenbussche schreef:

    Een van onze jongens is getuige geworden. Dat was niet echt naar mijn zin, maar als ik nu zie hoe hij en zijn vrouw zich inzetten voor iedereen die er kood aan heeft, gelovig of niet. Zij ‘verkondigen’ niet alleen maar beleven het ook. Èn ze ondersteunen elkaar, bvb met een verhuis, wat zij intussen meerdere keren deden.
    Wat mij tegengaat is dat ze geen Kerstmis, Pasen, Vader- of Moederdag vieren. Wel huwelijksverjaardagen (straks vieren we hun 10 jaar getrouwd). Maar verder zijn ze ongelofelijk attent!
    Ik weet het, het verveelt mensen (mij vroeger ook) en soms vind ik het een beetje genant als ze bvb in een winkel een vriendelijke bediende aanspreken en hun kaartje geven, terwijl je er eigenlijk op dat vlak niet helemaal bij hoort.

    1. Kolet Janssen schreef:

      Het vraagt openheid om naar het goede te kijken, dat er zeker is. Je geeft daar mooie voorbeelden van. Soms zijn er ook misbruiken, maar die zijn er overal, ook bij ons helaas.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.