Kolet Janssen

auteur

Os en ezel zijn voor elkaar

27 december 2020

Mijn kleinzoon kent het woord ‘stal’ alleen in de combinatie met Kerstmis. Het is het houten huisje dat we elk jaar van de zolder halen, als een poppenhuis voor grote mensen. We zetten er alle beeldjes in, altijd in dezelfde setting: links de drie koningen met hun grote kameel. Rechts de herders met hun schapen. De os en de ezel achteraan, en vlakbij hen de engel. Centraal staan Jozef en Maria. Die staren al een hele tijd naar een leeg kribbetje waarin kleinzoon op kerstavond eindelijk het kindje Jezus mag leggen. Ook dat is dit jaar anders: we zullen het zelf moeten doen.

Toen ik een kind was, hadden veel mensen thuis een stal. Bij mijn grootouders stonden er koeien in, bij ons thuis een hok met konijnen. Later werd het een fietsenhok, maar we bleven het ‘de stal’ noemen. In de stal stond ook de vuilnisbak en het tuingerief. In de herfst lagen er aardappelen te drogen, maar voor de winter moesten die naar de kelder. Want in de stal kon het vriezen.

Een stal is geen huis. Het is er niet warm en gezellig, maar het is beter dan niets. Dat was zo voor Jozef en Maria, en het is ook zo voor ons in coronatijden. Als we elkaar niet kunnen binnenlaten, is het al mooi als we een of ander afdak hebben, iets wat ons beschut tegen regen en wind. Een overkapt terras, een carport, een partytent zonder wanden. Een stal dus.

Ik merk dat ik de straten en pleinen in de stad screen op ‘stalplekken’. Ergens waar je even kunt blijven staan om met iemand een praatje te maken. Op veilige afstand, maar toch een beetje beschut tegen kou en nattigheid. Een doorgang tussen twee huizen met een zwevende verdieping, een kiosk in het park, een klimrek op hoge poten in de speeltuin, een ver uitstekend balkon, een voetgangerstunnel.

Met een stal en wat handen wrijven lukt het wel. We zullen os en ezel, herders en koningen zijn voor elkaar. Heel af en toe zelfs Jozef en Maria. Het kind wordt hoe dan ook geboren. God hoeft gelukkig niet te wachten. Met Kerstmis is hij midden tussen ons, nog meer dan anders. In elke stal is hij erbij.

Zalige kerstdagen!

(Kerknet.be 27.12.2020, afb. van Kerut via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.