Kolet Janssen

auteur

Ritme

28 augustus 2022

Elke mens en elk levend wezen heeft zijn eigen ritme.

Je ziet het meteen. Er zijn baby’s die bedachtzaam de wereld inkijken, er zijn andere die er zich onvervaard instorten. Er zijn mensen die bij onheil in een oogwenk kunnen schakelen naar de actieve hulpmodus, er zijn anderen die overspoeld worden en tijd nodig hebben om zich aan te passen en overeind te komen.

Er zijn honden die achter hun eigenaar schuilen bij gevaar, er zijn andere die meteen in de aanval gaan. De ene boom uit het rijtje in onze straat krijgt zijn blaadjes ruim drie weken eerder dan de andere, die nochtans zijn broertje is. Elk levend wezen heeft zijn eigen manier van reageren.

Planten hebben een ritme dat zoveel trager is dan dat van mensen en dieren, dat we weleens vergeten dat ze leven. Als je in aarde geworteld bent, is je bewegingsvrijheid zoveel beperkter dat al je reacties in slow motion gebeuren. Dat is geen tekortkoming, het is de gewone manier van zijn van deze wezens.

Als snelle en vluchtige mens moet je heel aandachtig zijn en vertragen om de levenstekenen van planten en bomen waar te nemen. Je moet zo goed mogelijk hun tempo overnemen. Een stengel die naar het licht groeit. Een blad dat dor wordt en afvalt. Een bloemknop die uit een oksel begint te groeien. Een boom die pas na twee jaar duidelijk maakt dat hij iets mankeert.

Vaak zien wij de signalen pas als het te laat is. Als de boom verdord is, als de bladluizen de plant hebben overgenomen. Zoals baasjes van honden na verloop van tijd meesters zijn in het interpreteren van de kleinste oorbeweging van hun viervoeter, zo kunnen plantenliefhebbers met veel tijd en moeite leren om hun planten te lezen.

Misschien is het ook zo tussen God en mens, denk ik weleens. Wij mensen hebben diep vanbinnen wel een goddelijk vonkje, maar we blijven mensen in hart en nieren. Met onze talloze eigenaardigheden en kleine kantjes. Dat iemand als God, die zo anders is dan wij, ons mensen wil lezen, dat hij ons door en door kent en begrijpt, is op zich al een teken van zijn grote liefde en geduld. In die liefde kunnen wij mensen helemaal tot bloei komen.

(Kerknet.be 28 augustus 2022, afb. van Gilly Stewart via Unsplash)

1 reacties op “Ritme”

  1. Frida Plasmans schreef:

    Bedankt voor al die zomerse vitamientjes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.