Kolet Janssen

auteur

Sinterklaas

6 december 2019

Kleinzoon zoekt suikerklontjes voor het paard van Sinterklaas. Hij aarzelt tussen klontjes van rietsuiker of dieetklontjes. ‘Welke zijn de gezondste?’ vraagt hij. ‘Want ik wil niet dat het paard ziek wordt!’ Ik verzeker hem dat ze allebei gezond zijn. Gerustgesteld neemt hij van elk eentje mee om bij het raapje in zijn schoen te leggen.

‘Ik maak ook een tekening voor Sinterklaas’, kondigt hij aan. ‘Want wij krijgen cadeautjes, maar eigenlijk zijn wij niet jarig, hè.’ Hij kijkt me indringend aan. ‘De Sint is jarig en toch geeft hij cadeautjes!’

‘Dat is inderdaad straf’, geef ik toe.

Maar kleinzoon legt het me uit. ‘Dat komt omdat Sinterklaas met God werkt’, zegt hij samenzweerderig.

Ik kijk hem verbluft aan. ‘Omdat hij gelovig is’, verklaart kleinzoon verder. ‘Sinterklaas is een christen, hè.’

Ik knik. Dat valt niet te ontkennen.

‘Het is wel mooi van Sinterklaas’, zeg ik.

Dat vindt kleinzoon ook en dus werkt hij verder aan zijn tekening.

Even later fietsen we door de stad op weg naar de filmzaal als we op de stoep een Sint en twee Pieten ontwaren.

‘Sinterklaas!’ roept kleinzoon. ‘Had ik mijn tekening maar meegenomen!’

Ik kan niet anders dan stoppen en hij rent naar de Sint. Helaas is het een studentenversie en bij een fout maneuver valt de mijter van zijn hoofd op de stoep. Kleinzoon schrikt ervan.

De Pieten (voor mij overduidelijk Mieten) redden de situatie en luisteren naar wat kleinzoon vertelt over zijn tekening, terwijl de Sint voorzichtig zijn mijter weer opzet. Zijn bruine haren pieken onder zijn pruik uit, maar kleinzoon kijkt door al die storende elementen heen en vertelt honderduit over zijn brief.

Daarna gaan we weer verder naar de filmzaal. ‘Ik heb nog nooit een Sint met een bril gezien’, zegt kleinzoon nadenkend. Ik knik. ‘Misschien worden zijn ogen soms een beetje moe’, verzin ik ter plekke. Dat kan kleinzoon begrijpen.

Bij het parkeren van onze fiets zien we de Sint en zijn Pieten in de verte de lift nemen. ‘Ik denk dat de Sint naar de studenten gaat’, leg ik uit.

Kleinzoon knikt. ‘Hij moet veel op bezoek gaan’, zegt hij. ‘Vrijdag komt hij ook bij ons op school!’

Het zijn drukke tijden, zelfs voor een christen 😉 Gelukkig mag Sint binnenkort weer voor lange tijd gaan uitrusten in Spanje. Dat heeft hij echt wel verdiend.

(Afb. van Aline Dassel via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.