Kolet Janssen

auteur

Strepen in de lucht

26 september 2023

’s Ochtends vroeg zie ik vanuit het raam een strakblauwe lucht, doorkruist met talloze witte strepen. Wat is er aan de hand, zo hoog boven ons hoofd?

Hebben een stel reuzenvogels een spelletje tikkertje gespeeld? Zijn de engelen een nachtje gaan schaatsen? Hebben de wolken zomaar opeens gekozen voor een strakker design? Het ziet er mysterieus uit, als sporen van een onbekende levensvorm.

Misschien zijn er vannacht aliens aan de slag geweest die alvast een patroon in de lucht hebben uitgetekend voor hoe ze de aarde voortaan gaan indelen. Wie weet zijn die strepen niet zo luchtig als ze lijken en kunnen we er mooie en nuttige dingen aan ophangen. Een ouderwetse zeppelin. Een enorme smiley die de zon moet voorstellen, zodat we ook bij grijs weer wat vrolijker worden. Een paar lianen voor de durvers onder ons die heel hoog naar boven willen klimmen.

Op internet vind je alles. De strepen blijken vliegtuigsporen te zijn. Maar waarom opeens zo veel? Dat heeft vooral te maken met de luchtvochtigheid. Ze heten dan ook condensstrepen. Waarom is de saaiste verklaring altijd de juiste?

Ik besluit die nuchtere uitleg te negeren. Vannacht vlogen er gewoon twee draken in de lucht, die samen Mikado speelden. Daar kun je echt niet naast kijken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.