Kolet Janssen

auteur

Tijd besparen: lees de tv-gids!

28 september 2018

Druk, druk, druk en zo veel interessants te doen, te lezen en te zien op tv! Een gouden tip om tijd te winnen.

De aankondigingen voor tv-programma’s lijken wel geschreven door echte reclamemakers. Als je ze leest, heb je meteen het gevoel dat je niet om dit programma heen kunt. Je bent niet meer mee als je dit niet gezien hebt. Het wordt een onvergeeflijk gat in je cultuur of je algemene kennis.

Toch heb ik steeds vaker het gevoel dat het beste onderdeel van het tv-programma vaak juist die aankondiging is. Want als je die leest, weet je meestal precies evenveel als na het bekijken van het programma, vele tientallen verspilde minuten later.

Brigitte is het nieuwe lid van een plaatselijke fitness. Ze is 82 jaar oud en doet nog aan bodybuilding. Ze voelt er zich meteen een pak jonger door. Of: Docuserie over de momenten wanneer een alledaagse situatie uitmondt in een ramp, met interviews met de mensen die het konden navertellen. Of: Je eigen identiteit tonen, dat kan ook met je kledij. Jani heeft verschillende fases doorstaan en deelt die met zijn leerlingen.

Ik heb de proef op de som gedaan. Verlangend zat ik te wachten op dat kleine beetje extra dat het daadwerkelijk bekijken van het programma zou toevoegen aan de teaser in de gids, maar meestal bleef ik op mijn honger zitten. Vaak gaf de gids me al meer informatie dan ik kon of wilde verteren en was het programma in feite overbodig.

Als ik dus weer eens het gevoel heb dat ik in tijdsnood zit, blader ik gewoon een poosje in de tv-gids. Wedden dat ik een paar onmisbare programma’s tegenkom, die ik met een paar zinnen in een oogwenk tot mij kan nemen? En al de rest is uitgespaarde tijd, helemaal voor mij, waarin ik precies kan doen wat ik wil. Dat is pas echt genieten.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.