Kolet Janssen

auteur

Toendra en savanne

3 februari 2023

Als kind leefde ik een wereld vol magische woorden. Alleen al de aardrijkskundelessen leverden een schat aan termen die me meer plezier bezorgden dan later de verste reizen. De savanne. De steppe. De toendra. Korstmos. Een lagune. Bij elk van die woorden zweefde ik weg en beleefde ik de wildste avonturen. Ik hoorde spannende geluiden en rook geuren die me bedwelmden. Ik ontmoette plaatselijke bewoners en zag hoe de dieren er groot en gevaarlijk waren. Heel anders dan de enige wilde dieren uit het bos dat ik kende: eekhoorntjes en spechten.

Veel later was ik in het echt in de savanne. Het was lang niet zo indrukwekkend als ik me had voorgesteld. Je raakte er snel op uitgekeken omdat het zo saai was. De toendra houd ik in ere door er vooral weg te blijven. Wie weet zien die korstmossen er gewoon uit als een hardnekkige, onappetijtelijke schimmel. Dan bewaar ik liever het beeld in mijn hoofd.

Een van de meest intrigerende woorden uit de aardrijkskundeles was ‘schiereiland’. De juf legde ons uit dat ‘schier’ een ouderwets woord voor ‘bijna’ was. Een stuk land dat bijna een eiland was. We kregen op de kaart een paar voorbeelden te zien van landen die bijna van het grote werelddeel loskwamen en enkel met een smal reepje nog vastzaten. Ik was ervan overtuigd dat ze met een beetje wrikken makkelijk een echt eiland konden worden en dan wegdrijven naar waar ze ook maar wilden.

Maar ook een ordinair woord als ‘helmgras’ sprak tot mijn verbeelding. Ik woonde in Limburg en dat helmgras groeide alleen in de duinen. Ik zag al een heel leger tot de tanden gewapende helmgrassen in loopgraven richting zee liggen.

Nu leven we in een beeldcultuur. Het internet heeft dat nog vele malen versterkt. Kinderen zien tegenwoordig bewegende beelden van alle mogelijke dingen waar wij uitsluitend onze fantasie voor konden inschakelen. Dat heeft voor- en nadelen. Maar ik heb veel plezier gehad aan mijn beeldarme opvoeding.

(Photo by David Clode on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.